Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Audoin Marsannay 2006

    Charles Audoin er kjent for sine gode Pinot Noir viner. Her har han fått til en spennende hvitvin også. Ved første smakstest, uten mat, fremstod denne som altfor syresterk og bitter. Men med mat, limemarinert - stekt kylling i bacon og kyllingsaus, var denne vinen som en lykkelig…

Les mer


Audoin Marsannay les Favières 2007

Dette er en herlig Pinot som gir den lille ekstra kraften på smak som skiller den ut fra mange andre i samme segment. Selv om jeg likte Clos du Roy 2007 svært godt, falt Les Faviéres i bedre smak. Den hadde en mye mer utviklet fruktighet av røde bær med silkemyke tanniner og lang ettersmak. Drue:…

Les mer


Spicy biff m/ris

500 g entrecòte i tynne skiver 2 stk hvitløksbåter, revet 1 ss fersk ingefær, revet 1 ss fersk koriander, hakket 1 dl maisolje 1 snackpaprika 1/2 broccoli 1/2 rød chili (u/frø) 1 ss brunt sukker 6 ss soyasaus 1 kvast frisk basilikum Kutt grønnsakene i terninger. Stek hvitløk, ingefær, og koriander…

Les mer


Cantalupo Ghemme Collis Breclemae 1999

En frisk og elegant Nebbiolo. ("Vinforum; Den beste Breclamae Cantalupo noen gang har laget") Granatrød på farge. Dufter og smaker av en anelse lakris, røde bær og fioler. Smaken er særlig delikat og vedvarende og har en elegant metthetsfølelse. En anelse av strenge tanniner på tungen, uten at den…

Les mer


Bernaisesaus

1/2 finhakket banan-sjalottløk 1 ts estragon 2 ss hvithvinseddik 3 eggeplommer 3 ss vann 150 g smør, romtemperert hvitt pepper og salt. Fres opp løk, krydder og eddik i en kjele til nesten all væske er kokt inn. Sett kjelen over et kokende vannbad og visp inn eggeplommer og vann. Visp kraftig til…

Les mer


Andebryst med rødvinssaus

  til 4 personer 4 andebryst (beregn ett pr. person) 3 store banansjalottløk Salt og pepper frisk rosmarin 1 kg poteter 6 dl kalkunsjy Kvelden før den planlagte middagen er det lurt å lettsalte andebrystene. Tørk først andelårene godt med kjøkkenpapir, strø godt med maldonsalt og…

Les mer


Rødvinssaus

70 gr sukker (smeltes til karamell) 2 dl rødvinseddik 5 dl kalkunkraft 3 stk sjalottløk (grovhakket) 1 fl rødvin Smelt sukker og tilsett rødvinseddik. Sleng i sjalottløk og rødvin. Kok inn til ca. halvparten. Bland det hele med kraften og kok ned til ønsket tykkelse. Deretter siles den. Sausen…

Les mer


Arlaud Morey-Saint-Denis 1er Cru Aux Cheseaux 2007

Denne vinen ble smakt sammen med andebryst og en kraftig rødvinssaus. Den balanserte fint sammen med maten og ga også en ekstra friskhet. En elegant Pinot med smak av moreller, plommer, bringebær og lakris. Noe snerpende tanniner i avslutningen. Drue: 100% Pinot Noir De beste har klart det igjen -…

Les mer


Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd 2008

En frisk og fin Grüner Veltliner fra Franz Hirtzberger, en av de beste og mest berømte vinprodusentene i Wachau. Saftig og konsentrert smak av pære, honning og annanas. Kan drikkes nå, men kan også utvikle seg pent til 2018. Passer til; pastaretter som carbonara eller lasagne, grillet fisk,…

Les mer


Marsannay Clos du Roy 2007

En nydelig, kraftig, frisk og elegant vin med lang ettersmak og dybde. Balansert eikesmak med snev av lakris, vanilje og bringebær. Mye vin for pengene. Kan nytes nå eller lagres til 2015. Denne ble konsumert sammen med chorizo og hjemmelagde bacon-pølser, med godt hell. Drue; 100% Pinot Noir…

Les mer


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Erstes Gäwechs 2008

Dette er en av Robert Weils toppviner. Anslaget har en frisk duft av lime og epler. Konsentrert men rund smak av eple, blomster, fersken og mineraler som varer lenge. Den høye alkoholprosenten på 13,5 gir vinen den ekstra sødmen som gjør at den balanserer fint sammen med den høye syrestrukturen…

Les mer


Kokospannacotta med mangosaus

2 dl fløte 2 dl kokosmelk 1/2 dl sukker 1 vaniljestang 3 gelantinplater 1/2 lime, finrevet skall og saft 1 moden mango 1/2 dl sukker 1 dl vann litt presset sitron Kok opp fløte, kokosmelk, sukker og vaniljestang (del i to og skrap ut frøene, legg stangen oppi også). Bløtlegg gelatinen i vann. Rør…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: