Noen gode og rimelige viner

5 hvite

Sommeren nærmer seg og det er snart på tide med en god rosèvin, for ikke å snakke om lette og gode hvitviner! Jeg har på nytt smakt meg gjennom en god del viner på diverse smakinger hos de norske importørene og har plukket ut noen viner som ikke står tilbake kvalitetsmessig, selv om de er ganske rimelige.

Dom. du Tariquet Le Rosé 2013   (115.-kr)
Denne godbiten minner litt om kultvinen, Il Mimo, men er mer elegant og ikke så dominerende som Il Mimo. Vinen overrasker positivt med saftige aromaer av røde bær som rips, bringebær, markjordbær og et hint av karamell. Den har en fin fruktighet og forfriskende syrlighet. Den passer utmerket til kylling og annet lyst kjøtt eller salater. Eller den kan nytes utmerket godt alene en varm sommerdag. Det kommer garantert til å gå endel flasker av denne i sommer!

Dette er ferskvare og bør konsumeres innen 1 år. Serveres kjølig, 9-10° C. Tidligere smakt fra Tariquet; Ch. du Tariquet Les Dernières Grives 2011.

Künstler Riesling Trocken 2012   (129.- kr)
Denne Rieslingen har jeg smakt mange ganger før, og også anbefalt 2011 årgangen på bloggen. Jeg henter den frem igjen fordi den ikke slutter å imponere. Har du ikke smakt den før er det på tide! Gunter Künstler (45) har drevet vingården etter sin far siden 1992 og har gradvis utvidet vinmarksarealet til dagens 37 hektar. Künstler anses i dag som en av Rheingaus beste produsenter, sammen med Robert Weil.

Vinen har en lett kremet og konsentret munnfølelse sammen med en frisk syrlighet, krydret mineralitet. Den smaker av sitron, jordbær og har en frisk og god lengde. Her får du mye vin for pengene.

jadda
Det jobbes med artikkelen.

Lunae Colli di Luni Vermentino 2013   (135.- kr)
Jeg hadde hverken smakt vinen, druen eller kjente til produsenten fra før, men etter å smakt den på en vinmesse stoppet jeg opp ved den en stund. Den hadde en ganske behagelig smak, litt olivenaktig og leskende mineralitet som er en litt anderledes smak enn jeg er vant til. Men den var såpass god at jeg tok den med i en ny smaking hjemme denne helgen. I tillegg til leskende var mineraliteten rund og fyldig med en balanserte smaker av fersken, sitron og tropiske frukter. Smaker som dvelte lenge på tungen. Legg merke til at den smakte vinen er av 2013 årgang selv om det står 2012 på VP.

Vindyrkingen til Cantine LVNAE tok fart i 1966 da Paolo Bosoni arvet familiens eiendommer. De 45 hektar store vinmarkene deres ligger i den østre delen av Liguria og grenser til Toscana i La Spezia-provinsen.

Dreissigacker Organic Riesling Trocken 2012   (130.-kr)
Dreissigacker lager mange supergode viner. Det er helt klart et vinhus å holde øye med. Tidligere har jeg også anbefalt å drikke deres Geyersberg 2011 til torskefilet. Et meget godt måltid og en veldig god vin og matkombinasjon. Geyersberg kostet en del mer enn denne Riesling Trocken 2012, men her fås kvalitet og gode smaker så det holder!

Dette er i tillegg den av vinene som har den mest mineralske fylden og samtidig den friskeste, av de ovennevnte. Den har bare en supergod kremet mineralitet, balanse og friskhet, med en middels lang og fin avrunding. Jeg smakte den og de andre rieslingene her til stekt laks og den fremstod som den klart beste vinen til maten. Oppskrift kommer på bloggen i neste innlegg.

Innere Leiste1

Würzburger Stein Innere Leiste Riesling Trocken 2012   (239.-kr)
Jeg tar med denne vinen selv om den er hakket dyrere enn de andre. Den ekstra hundrelappen forsvarer opplevelsen av en vin med flere lag av smaker. Sandra Knoll hos Weingut am Stein har drevet denne 20 hektar store eiendommen i Franken siden 1990. Am Stein er sertifisert økologisk, jobber etter biodynamiske prinsipper og har topp klassifiserte marker i Würzburger Stein, Würzburger Innere Leiste og Stettener Stein. Stilen er klokkeren og mineralsk med høy konsentrasjon og tiltalende fruktighet.

Innere Leiste har en flott nese av sitrus, fersken, blomster og tydelige kalkmineraler. Den er frisk, medium fyldig og delikat med enorm struktur og flott munnfølelse. Meget lang frisk og mineralsk avslutning. Passer til de fleste fisk og skalldyrsretter, samt lyse kjøttyper som kylling og svin. Luft gjerne vinen og server lett temperert.