Künstler Riesling trocken 2011

Dette er et av de beste kjøpene i denne prisklassen (nedsatt fra 136.- til 110.- kr) på vinmonopolet nå. Men vær rask ute det er ikke mange flaskene igjen.

Gunter Künstler (45) overtok vingården etter sin far i 1992 og har gradvis utvidet vinmarksarealet til dagens 37 hektar. Hele 76 prosent av dette arealet er klassifisert som ”Erstes Gewächs-Lagen”. Feinschmeckers vinguide rangerer ham som Rheingaus beste produsent, sammen med Robert Weil. I tysk topp-gastronomi er Künstlers viner blant de mest etterspurte.

Jeg var på en vinsmaking i Oslo 22/5 (Rieslingmesse-katalog) hvor vinene fra Künstler gjorde et uslettelig inntrykk. Av hans medbragte utvalg på 11 viner var de aller fleste av høy kvalitet.

Denne Rieslingen har en klassisk nydelig duft, krystallkar frukt, spesielt frisk sitronpreg med livlig mineralitet og en tørr men lang avslutning. Smaken sitter godt i. Druene som denne er laget av kommer fra Hochheimer Herrnberg parsellen som består av urgammel, gul kalkstein, kis og fin løss. Dette gir vinene en helt spesiell, krydret mineralitet og pent balansert syre.

Drue: 100% Riesling

Husets Vin

Weingut Künstler

Vinmonopolet 110.- kr (v#9664901)

Hans Spåtburgunder (Hochheimer Reichenstal Spätburgunder Auslese trocken 2004) er av de aller ypperste Spätburgunderne jeg har smakt og håper sterkt at vi får gjort nærmere bekjenskap av den i Norge. Ellers er disse vinene av Künstler å finne på Vinmonopolet.