Newton Johnson Chardonnay & Pinot Noir

Jeg kom over Newton Johnson sin Pinot ved en tilfeldighet for noen år siden, mange flasker senere av den og nå også deres Chardonnay er vinkjelleren min fylt opp med flere eksemplarer. Begge er gode viner som ikke bør forbli uprøvd.

–  –  –

Newton Johnson Wineyards er en familieeid vingård som ligger i den øvre delen av Upper Hemel-en-Aarde dalen (som betyr himmel og jord), 1 ½ times kjøretur sør-øst for Cape Town, nær kystbyen Hermanus i Sør-Afrika.

Dave Johnson og hans kone Felicity (født Newton) etablerte vingården på midten av 90 tallet. Dave som akkurat hadde skrevet en avhandling på Pinot Noir, flyttet til Upper Hemel en Aarde dalen og Newton Johnson familien i 1995. Der bygget de en vinkjeller sammen og startet å plante vinstokker. I dag, nærmere 26 år senere er Newton Johnson en av regionens ledende produsenter med flotte røde og hvite viner med Burgund og Rhône som inspirasjon. Dave er også en av sør-Afrikas første Cape Wine Masters og han begynte tidlig å forstå hvor viktig jordsmonnet var for druene i dalen. Sønnene Gordon og Bevan er i dag begge involvert i familiegården, i henholdsvis produksjon og markedsføring.

Gordon Newton Johnson og hans kone Nadia er vinmakere som jobber sammen med Dave og Felicity Johnson på gården. Gordon vokste opp blant Capes spydspisser innen vinproduksjon som er venner av familien og var for det meste selvlært før han tok over som vinmaker i Newton Johnson i 1999. I 2004 møtte han Nadia, 6 generasjons vindyrker, under innhøstingen i Hemel-en-Aarde. Nadia er utdannet ønolog og vitikultur i Stellenbosch og etter 2 år i Constantia dalen ble hun omsider en del av vinmakerteamet på gården.

Newton Johnson`s vinmarker i Hemel en Aarde dalen. foto © Newton Wines

Newton Johnson har totalt 18 hektar vinmarker. Det dekker kun 30% av behovet mens resten dyrker de selv på innleide marker og kjøper også inn druer fra andre dyrkere i området. Produksjonen er på omtrent 150 000 flasker i året men de har en ny kjeller som nå har en kapasitet på hele 250 tonn! Arbeidet i vinmarken er bærekraftig og miljøvennlig. Markene er 100% fri for bladlus og de benyttet seg av marihøner og veps gjennom årene for å holde vingården frisk og sunn.

Newton Johnson Chardonnay 2018

Vinmarkene ligger omlag 8 kilometer fra Atlanterhavet i den nedre skråningen av Hemel-en-Aarde-dalen, 240-260 meter over havet. Markene ligger mellom parallelle fjellkjeder som kanaliserer den sørlige havvinden gjennom appellasjonen om sommeren og demper temperaturen i dalen.

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Chardonnay fra relativ unge ranker (11 til 16 år gamle). Jordsmonnet består av karbonrikt granitt over et rødt leireunderlag. Druene avkjøles over natten til 8℃ før de sorteres for hånd og presses. Naturlig gjæring før vinen modnes i 11 måneder på 228L og 500L fat produsert i Burgund (23% ny). Til slutt får den 4 måneders videre modning på ståltanker. Ingen klaring og kun en lett filtrering før tapping.

smaksnotater
Rett fra flasken oppleves denne som relativt eiket vin, men uten å bli for tung. Den hadde noe forførende over seg som gjorde at jeg ikke avskrev den og etter å ha latt flasken stå åpen i kjøleskapet over natten åpnet den seg pent opp. Eikesmaken slipes litt ned etterhvert og sammen med en saltighet, medium syrlighet og friske smaker av sitrus, fersken og hvit pepper ga en god balanse og en lang fin ettersmak. Den har litt pondus, men jeg ble sittende og glede meg over smakene. Gleder meg til å smake den igjen. Den vil kunne holde pent i 8 år fremover og smakene vil komme best frem ved 12-13℃. Den er en perfekt følgesvenn til sjømatrisotto.

Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 2019

Jordsmonnet her er granitt over jernrik leire hvor jorddybden varierer fra 70 til 130 cm, det finkornede granittinnholdet i jorden er med å gi en delikat og strukturert vin. Markene er vendt mot nord-nordvest hvor bakkene har en helning fra 12 til 16%. Vinstokkene her er fra 15-17 år gamle. 2019 var en vanskelig årgang med ujevn modning av druene og 30% mindre utbytte og modningstiden for druene var den kjøligste på 10 år.

vinifikasjon
Druene avkjøles over natten til 8℃ i kjølerom. Druene destemmes og gjæres spontant, uten pressing og uten svovel. Først etter 15-25 dager presses druene og maserasjonen tar 5 til 6 dager ved 8 til 10°C, med malolaktisk gjæring. Vinen modnes så i 11 måneder på barrique (228L) fra Burgund (33% nye) og overføres til rustfrie ståltanker i ytterligere 6 måneder. Ingen klaring eller filtrering, kun en liten tilsetting av svovel før tapping.

smaksnotater
Det merkes at denne vinen er noe kjøligere i stil enn 2018 årgangen, men det kler den fint. 2019 årgangen har også mer preg av røyk på duft og smak. Etter en time i glasset åpner vinen seg pent opp med en flott floral duft av røde friske bær, pepper og et slør av frisk sjøbris. Den er deilig myk, elegant og leskende på smak, med et lett oljet, floralt og kjølig preg med unge bringebær, kirsebær og moreller med noen tørrstoffer, en medium+ syre og pent integrerte tanniner. Super elegant florlett frukt med litt peppersting og syre i avslutningen. Drikk den temperert til 16℃ og vil passe til asiatisk mangosalat med andebryst.

Newton Johnson Wines