Sjømatrisotto

Jeg tenkte det ikke skulle ta så lang tid å smelle sammen denne retten, men det var før jeg begynte å rense blåskjellene, skrelle rekene og rense krabbene. Men når alt var blandet sammen og første gaffel med mat fant veien inn i gapet, kom betalingen i form av en meget velsmakende rett med en vin til som løftet det hele et hakk.

– – –

1/2kg ferske reker
8 kamskjell
4 krabbeklør
1 kg blåskjell
1 bunt asparges

Begynn med å pille alle rekene, rense krabbeklørne, dampe blåskjellene i en jerngryte med olje, løk, vårløk og hvitvin. Legg alt til side til senere. Sil av blåskjell-saften og hold den varm, den skal brukes i risottoen. Stek kamskjellene i en teflonpanne med litt olje og smør i noen minutter.

400g risotto
2dl tørr hvitvin
1/2l blåskjellkraft
1/2l oksekraft
1dl olivenolje
200g fersk parmesan
2ss fersk gressløk og timian
100g smør
1 sitron
vårløk
løk

Finhakk løk og ha i en tykkbunnet gryte med olje og fres til myk. Ha i risottoen og hell over hvitvinen. Rør stadig rundt med en tresleiv. Varm opp oksekraften og hell vekselvis den og blåskjellsaften inn i risottoen. La risen absorbere vesken før du heller på mer. Mot slutten rører du inn det kalde smøret, parmesanen, sitronsaften, aspargesen og urtene. Hele prosessen skal ta omtrent 18-20 minutter.

Når risottoen er perfekt, med litt tyggemotstand, vender du inn alle skalldyrene og legger alt over på et varmt serveringsfat! Nam!

Jeg hadde tidligere smakt og likt La Marimorena, en Albarino fra Casa Rojo som jeg tenkte kunne gå bra til. Men det var Chardonnayen, Marsannay La Charme aux Pretres 2014 fra Charles Audoin som viste seg å ha det lille ekstra for å matche maten men også for å løfte smakene og helhetsinntrykket noe med det lett smøraktige eikepreget og den ekstra balansen, sammen med en fin syrestruktur. En strålende vin for seg selv og sammen med denne retten!