Moccagatta Barbaresco Bric Balin 2011

Bric Balin 2011-1

Gi meg Bric Balin fra Moccagatta og jeg har det jeg trenger. Livet blir litt bedre for en stund med et glass eller to av denne. Jeg sier ikke nei til deres Basarin eller en Cole for den del, men får jeg velge holder jeg helst Bric Balin i begge hender.

Vingården Moccagatta holder til i hjertet av Langhe, Barbaresco, ca. 15 minutters kjøretur fra byen Alba. På 12 hektar vinmarker produserer de 65 000 flasker per år av Nebbiolo, Barbera, Dolcetto og Chardonnay. Mesteparten av produksjonen er i Langhe men de har også noen marker i Neive.

Sergio er eier og vinmaker, sammen med hans datter Martina. Siden det er en liten famileeiendom er alle involvert i alle ledd i produksjonen. Sergio og Martina jobber for det meste med vinmakingen i kjelleren, og tar seg av den kommersielle delen, mens Francesco og Stefano jobber ute på markene. Under innhøstning og annet forefallende arbeid leier de inn 2-4 arbeidere i løpet av året.

Vinrankene er i gjennomsnitt 30-40 år gammel, den eldste ble plantet i 1957 (i Bric Balin), den yngste som også er i Bric Balin, er ennå ikke i produksjon. Før druene herfra kan brukes til Barbaresco skal vinrankene få vokse i 10 år, i mellomtiden blir druene brukt til produksjon av Langhe Nebbiolo.

Moccagatta people-1
Fra venstre Sergio, Martina, Francesco, Stefano og  Maria.
foto © Moccagatta

Det siste tiåret har vært veldig bra for Moccagatta. Mange flotte viner med ulike stil grunnet forskjellig vær, men alt i alt supre årganger. 2004 var et år som ga viner med god balanse og eleganse som drikker meget godt nå og vil fremdeles ha et godt liv fremover. 2006 er en årgang som er mer oppulent, som har mere struktur og vil garantert ha en svært lang levetid. 2007, 2009 er fra varmere årganger som har mer sødme og er lettere å nyte mens den ennå er ung. 2008, 2010 er av en mer elegant og frisk årgang. 2011 er svært konsentrert, og til tross for den varme sommeren og den tidlige høsten har den en god friskhet, takket være en ganske regnfull vår.

65% av produksjonen eksporteres til en rekke land, blant annet USA, Tyskland, Sverige, Finland, England, Russland, Japan og Canada.

moccagatta_bric balin vineyard-1
Utsikt over Moccagatta Bric Balin
foto © Moccagatta

vinifikasjon
Jordsmonnet i Balin-vinmarken er kalkarisk og blå-sandholdig. Kun de beste druene benyttes til en vin som får 1 ukes maserasjonen i temperaturkontrollerte stålfat, med etterfølgende 18 måneder fermentering og modning på franske barriques. Vinen får minimum 10 måneder på flaske før salg. Vinen er laget 100% på Nebbiolo druer.

smaksnotater
Dette er en gnistrende vin som lever og syder og har underliggende mørke krefter som gir deg en smaksopplevelse av de sjeldne. Det begynner allerede med duftene som slår imot fra glasset. Jeg digger det! På smak har den alt som kan forventes av en topp vin. Strukturert friskhet, florlett konsistens med en mørk og dyp konsentrasjon og livlige men balanserte tanniner. Smaker av mørke moreller, plommer, tørket fiken og røde bær, mørkt og godt, med en syrlig, lang, avslutning. Integrert fatbruk. Smakene utfordrer og kjæler med ganen, og varer en liten evighet. Oh glede!

Hvis du ikke klarer å vente bør du lufte den i 2 til 3 timer på karaffel hvis du åpner den nå. Det beste er å vente i et par år for at den skal kunne utvikle seg og gi en bedre aroma, kompleksitet og balanse. Vinen kan nytes i lang tid fremover, minst i 10-15 år. Uansett når, ville jeg servert den med en temperatur på 18º C.

Jeg var fornøyd med å drikke denne alene, uten mat, men en kjøttrett med mye fett og en rik saus til, som for eksempel entrecot de beuf eller lam i appelsinsaus, blir ikke feil.

Moccagatta Barbaresco Bric Balin 2011

Moccagatta

Alle Moccagattas viner på Vinmonopolet