Masi Osar 2006

Osar 2006_A

Jeg kommer stadig over nye gode viner på pressesmakinger rundt om hos de forskjellige importørene. Nå sist, under en gjennomgang av 65 viner, stoppet jeg blant annet ved Osar 2006. En vin som jeg også senere smakte en flaske av i ro og mak hjemme, og som ga gjenklang i smaksløkene. Den er ikke billig, men den er god, farlig god!

Agricola Masi er ingen småprodusent med sine totalt 1318 hektar vinmarker. 993 hektar av disse er i Tre Venezie regionene (Veneto, Friuli, Venezia Giulia og Trentino), 185 hektar i Toscana og 140 hektar i Argentina, Tupungato dalen. Helt siden 1700 tallet har familien Boscaini laget viner fra Valpolicella på druesortene Corvina, Rondinella og Molinara. En digresjon er at den opprinnelige ripassovinen ble laget for første gang i 1964 av Masi, en vin som nå kalles Campofiorin.

Masi er allikevel mest kjent for sine Amaroneviner, Costasera, Costasera Riserva og enkeltvinmarksvinene Campolongo di Torbe, Mazzano og Serego Alighieri Vaio Armaron. I tillegg markedsfører de også vinene til Serego Alighieri. Pietro Alighieri, sønn av poeten Dante, kjøpte denne eiendommen i 1353. Allerede den gang ble det laget utmerket vin på godset, en tradisjon som har fortsatt gjennom tyve generasjoner.

Panorama over Serego
foto © Agricola Masi

Osar er laget på den gamle druesorten Oseleta som holdt på å dø ut før Sandro Boscaini hos Masi gjenoppdaget og replantet den på 1980 tallet. I dag vokser den på tre av Masis vinmarker, Valgatara, Gargagnago og Pol. Druen har små klaser med tykt skall og gir viner med en spesiell konsentrasjon, kompleksitet, farge og tanninstruktur. Oseleta brukes også i blenden til flere andre av Masi sine viner, bl. a. Riserva Costasera og Brolo Campofiorin.

Druene kommer fra åsene i Marano og San Ambrogio der de vokser i steinrik jord. Oseleta modner sent og henger lenge, opptil 1 måned lenger enn Corvina, for å få noe høyere alkohol og konsentrasjon.

masi vinranker
foto © Agricola Masi

Osar 2006 har fått 35 dagers gjæring, hvorav 25 dager med skallet på og 24 måneders lagring i toastede, nye Allier fat. Til slutt har den fått 6 måneders flaskelagring før salg.

Osar 2006 har en mørk og tett farge, og dufter av moreller, kirsebær og bjørnebær. De første smakene som møter meg er en mørk, intens, frukt som balanserer flott ut mot en frisk, sursøt, syrlighet. Moreller, kirsebær, blåbær og bjørnebær, mørk og godt men lett og ledig på samme tid. Fatbruken er nennsom, tanninene er fremtredende men behagelige. Lang deilig utgang med en lett ettersmak av kaffe og sjokolade. Vinen drikkes fint nå, temperert til 16º C, men kan fint lagres i 15-20 år til. Det er kun laget 5600 flasker av denne, så vil du ha en bør du sikre deg en før de blir borte.

Osar er en matvennlig vin som trenger rikt kjøtt som for eksempel entrecote eller grillet indrefilet av okse.

The rediscovery of Oseleta

Independentwinereview.com

Masi Agricola

Masi Osar 2006