Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling 2012

Leitz Kaisersteinfels 2012_Z

Første gang jeg besøkte Rüdesheim am Rhein var jeg 16 år gammel og på korpstur. Den gangen ble det ikke noe besøk hos Leitz, men jeg fikk min aller første omvisning på en vingård som produserer brandyen Asbach! Forhåpentligvis blir det et besøk hos Leitz neste gang jeg er i området.

Hos Leitz har det blitt laget vin helt siden 1744. Men det er først siden dagens eier, Johannes Leitz, tok over gården i 1985 at gården er blitt til en av de ledende i Rheingau. I starten hadde de kun 3 hektar vinmarker, men nå har den vokst til 43 hektar med en produksjon på ca. 360 000 flasker vin i året. I 2011 ble også Johannes Leitz kåret til årets vinmaker av det tyske magasinet Gault Millau.

Gjennomsnittlig er vinstokkene 25 år gamle, mens de eldste er ca 80 år gamle. Vinene her produseres etter økologiske prinsipper, men er ikke sertifisert. Druene blir høstet manuelt, forsiktig presset og gjæres i 4-8 måneder i 1200l fat. Utenom Tyskland selges vinene deres til USA, Norge, England og Sverige. Den norske importøren, Red & White, eier i dag 36% av aksjene i Weingut Leitz.

Leitz-2
foto © Leitz

Alle vinmarkene vender mot sør i bratte bakker med god drenering, perfekte forhold for komplekse og mineralske viner. Jordsmonnet består av en blanding av skifer med rød leire. De røde fargestoffene kommer av at jerninnholdet i skiferen er blitt oksydert til jernoksyd og etterlater en steinete, hard jord. Den er mindre mineralsk enn grå skifer, men er mer mineralsk enn kvartsit. Berg Kaisersteinfels marken er 1,6 hektar og ligger helt øverst opp mot skogkanten i åsene bak Rüdesheim.

Berg Kaisersteinfels er en av toppvinene til Leitz. På duft og smak har vinen en ren og klar frukt med en dempet syrlighet og en rik og pen mineralsk fylde. Her er det fine smaker av plommer, fersken og grønne epler, og i det hele tatt en pent balansert vin med lang ettersmak. Jeg synes 2012 årgangen smaker veldig godt allerede nå, men har du tid til å vente et år eller to, vil den åpne seg ytterligere og utvikle en større modenhet og balanse. Den kan fint lagres i 10-15 år. De beste årgangene for denne vinen er 2005, 2009, 2010 og 2012.

Leitz3
foto © Leitz

Berg Kaisersteinfels Rieslingen vil gå godt til sushi, mangosalat , bakt lysing eller kylling

Skurnikwines.com

Vinofil.no

Weingut Leitz

Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling 2012

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: