Bakt Lysing

Bakt lysing

Lysingkjøttet blir så fast og saftig når det tilberedes på denne måten. I tillegg er den super enkel å lage og supergod på smak.

Siden fisken tar så kort tid i ovnen anbefaler jeg at du starter med å lage kraften, så begynne tilberedingen av fisken. Mens erteblandingen godgjør seg i pannen kan du sette fisken i ovnen. Fava bønner og shitakesopp finner du på innvandrerbutikker og «Gutta på Haugen«.

til 4 personer

800 g lysing
1 ts sitronskall
2 ss olivenolje
maldonsalt
pepper

Vask fisken i iskaldt vann og tørk godt av. Del fiskefileten i porsjonsstykker, behold skinnet på og ha på salt og pepper. Dryss over finrevet sitronskall og olivenolje. La det trekke i 15 minutter, før du legge porsjonsstykkene med skinnsiden opp i en ildfast form i ovne på 200° C i 8 minutter. Ta fisken ut når den er ferdig, ta av skinnet og annrett på ertene og server straks.

kraftLysing
1 ss rapsolje
1 fedd hvitløk i tynne skiver
1 sjalottløk i tynne skiver
8 shiitake sopp
2 skiver fersk ingefær
3 dl kyllingbuljong
fint havsalt og nykvernet hvit pepper

Varm oljen i en mellomstor kjele på middels/lav varme. Grovkutt hvitløk, sjalottløk, sopp og de hele skivene ingefær, alt legges i kjelen. Rør og kok opp. Pass på at løken ikke blir brun. La småkoke i 5 minutter. Ha kyllingbuljongen i og la det småputre i 30 minutter.
Sil sausen gjennom en finmasket sil, holdes varm. Ta vare på sopp og løkblandingen som du har silt ut, den smaker utmerket og kan blandes sammen med ertene før servering.


erteblanding

1 ss usaltet smør
1 fedd hvitløk, finhakket
2 skiver fersk ingefær
3 dl babyerter
2 g Fava bønner
1 ss soyasaus
maldonsalt og nykvernet hvit pepper

Smelt smøret i en stor sauté panne satt over middels lav varme. Fres hvitløk og ingefær i smøret, rør ofte. Ha i ertene og øk varmen til middels høy.

Bellene Mersault les Charrons 2010Ertene skal krympe til omtrent halvparten og avgi litt fuktighet. Ha i Fava bønnene og soyasausen, la det simre i noen minutter. Smak til med salt og pepper. Holdes varm til servering.

Valget av vin til denne retten falt denne gang på Roche de Bellene Meursault les Charrons 2010. En Mersault fra Roche de Bellene i Burgund som er en av de rimeligere Mersaultene på Vinmonopolet, men den er absolutt verd å prøve. Jeg smakte 2008 årgangen av denne vinen til Grillet Salma med pepperrotkrem som var en super opplevelse. Selv om 2010 årgangen fremdeles er en ung vin har den en god modenhet og fylde, som pent balansert mot en frisk lime og sitrusstruktur gikk fint til denne lysingretten.

følg MatogVinnett på Facebook