Kloster Eberbach Assmannshäuser Crescentia Höllenberg Spätburgunder Trocken 2014

Kloster Eberbach er den eldste og en av de største vingårdene i Tyskland, som du finner i Eltville am Rhein i vindistriktet Rheingau, knappe 15 minutters kjøretur vest for Wiesbaden. Størrelsen til tross, de lager en rekke gode viner, noe som dagens vinforslag er nok et bevis på.

–  –  –

Kloster Eberbach eies av den tyske stat gjennom selskapet Hessische Staatsweingüter som også er den største eier av vinmarker i Tyskland.Gården ble grunnlagt i 1136, er på 250 hektar, har 70 forskjellige vinsorter og produserer 2,3 millioner flasker per år. Det er jo en anseelig mengde vin og størrelse på gården, men etter å ha smakt 14 av vinene deres er det ikke noen tvil om at kvalitet på vinene deres er gjennomgående høy. De eier da også 70% av de beste markene i området.

Det første dokumentert bevis på Pinot Noir i Rheingau stammer fra 1470 og er også det første beviset på rødvinskultivering i Rheingau. Men det var ikke før år 1740 at dyrking av «Klebroth«, som Pinot Noir i Rheingau ble kalt på den tiden og siden 1800-tallet, nesten utelukkende ble plantet med den krevende Spätburgunder (Pinot Noir) druen.

«Höllenberg», foto © Kloster Eberbach

Höllenberg er Erste Lage klassifisert og med en andel på 17 hektar er Kloster Eberbach en av de største eierne av denne 37 hektar store vinmarken som ligger et stykke fra Rhinen med en sørvendt eksponering. «Höllenberg» betyr bratt skråning og markene har en hellning på hele 65%! og jordsmonnet består av en veldig homogen lilla farget fylt skifer. I dag er «Cabinetkeller» og «Crescentia» rangert som de to øverste nivåene av de tørre vinene fra Kloster Eberbach. Mange av de røde vinene stammer fra landsbyen Assmannshäuser og vinmarken Höllenberg. Siden ikke alle vinmarks-navn er unike inkluderes derfor også bynavnet på etiketten. Druene håndplukkes og mosten gjæres på ståltank etterfulgt av 18 måneder på store brukte eikefat og får til slutt 6 måneder på flaske før salg.

smaksnotat
Denne er pent modnet nå og fremstår som en god Pinot Noir eller Spätburgunder som det også heter i Tyskland. Frukten er ren og klar, saftige og lette røde bærsmaker med integrerte tanniner, pen friskhet, endel peppertoner. Fin frisk balansert, behagelig utgang og god lengde. Denne kan fint ligge noen år i kjelleren, 10-15 år er innen rekkevidde. Smakte selv en Ausmannshäuser Höllenberg Spätburgunder 1975 for 3 år siden som var helt nydelig!

Drikk temperert til 16-18° C og da gjerne til indrefilet av okse

Kloster Eberbach Assmannshäuser Crescentia Höllenberg Spätburgunder Trocken 2014

Kloster Eberbach

tidligere artikkel