Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2017

Julias Handwerk Spätburgunder har fått mye kred i det siste og den er saftig og god den men hun lager en hel rekke med Spätburgundere (Pinot Noir) som alle er en noen hakk bedre. En av de er hennes Ahrweiler 2017 som smakt over flere dager viser seg som en ganske frisk og fin vin.

– – –

Hva er det med Julias viner som gjør de så spennende? Jeg har over tid smakt mange av tysklands 3. mest produserte drue, Spätburgunder, på produsent og VDP smakinger og der de fleste har vært for overekstraherte har Julia sine den rene klare frukten og de fine balanserte smakene som skiller seg ut fra mange andre. 3 av vinene hennes ble smakt, Handwerk 2017, Ahrweiler Spätburgunder 2017 og Ahrweiler Rosenthal 2018. Og der hvor to viste gode friske smaker med en viss tilbakeholdenhet, viste Rosenthal at den var mer tiltalende med en litt dypere frukt enn de andre, men fellesnevneren var at de alle klart var produsert reduktivt som viste seg med en mer innestengt smak/duft (promp). Etter å ha åpnet og smakt vinene ble de smakt igjen over 2 dager til. Det skulle vise seg at de absolutt trengte det og spesielt viste Ahrweiler Spätburgunder seg som en av de som åpnet seg mest og ga den beste opplevelsen.

Julie Bertram foto ©️ Weingut Julia Bertram

Julias famile har drevet vingård i vindistriktet Ahr, en halvtimes kjøretur sør for Bonn, siden 1910. Mens Julia tok ønologi-utdannelsen på Geisenheim i 2012 og ble tysk vindronning i 2013 var det hennes mor og tante som drev vingården. I 2014 bestemte hun seg for å ta over gården som den gang var på 1,3 hektar. Hun ønsket å endre stilen på vinene og fikk muligheten til å eksperimentere med sine ideer og å jobbe som hun ønsket på en liten del av markene mens moren og tanten fortsatte som før på resten. I løpet av de siste årene tok Julia gradvis over eiendommen til hun i 2017 overtok hele. I 2019 la hun om til økologisk vinproduksjon og i dag lager hun vin på 7 hektar og produserer omlag 42 000 flasker årlig.

Nylig solgte Julias ektemann, Benedikt Baltes, vingården sin i Franken for å jobbe sammen med Julia som fra april i år skiftet navn til Weingut Bertram-Baltes. 

fakta
– de kultiverer kun 95% Spätburgunder og 5% Frühburgunder
– de viktigste landene for eksport er Nederland, Norge, Sverige, Belgia, Danmark, USA og Japan
– vinrankene til Handwerk er gjennomsnittlig 15 år gamle, Ahrweiler og Dernauer 25 år gamle og Lagenweine mer enn 40 år gamle

Spätburgunder druer. foto ©️ Weingut Julia Bertram

vinifikasjon
I den vanskelige årgangen 2017 klarte Julia å lage gode viner ved å selektere druene nøye i markene, alle druene plukkes for hånd i det bratte terrenget og fraktes i små kurver til gården. 90% av druene destemmes før de kjøles ned med tørris og får en kaldmasserasjon i 4-5 dager. Mosten spontangjærer på naturlig gjær og etter 7-12 dagers fermentering presses de forsiktig og overføres med tyngdekraft til eikefat og modnes videre i 15-18 måneder på tyske eikefat laget hos en liten familiebedrift i Spessart-skogen. Vinen tappes på flaske uten filtrering og med minimalt med svovel.

smaksnotater
Dette er en av de vinene som trenger tid til å åpne opp. Jeg hadde nesten avskrevet den, tenkte at den hadde for mye svovel, men SO2 nivået er kun på lave 50mg/l. Overraskende nok trengte den 2 dager i åpen flaske i kjøleskapet før den åpnet seg opp. Eventuelt kunne den ha vært luftet i dekanter i 3-4 timer, men den trengte mye luft siden den er laget i en reduktiv stil.

Etter luftingen forsvant den noe innestengte fjøsduften og den noe stramme smaken av stål og frem kom en saftig ren og leskende smak. Den fikk den gode munnfølelsen, silkeaktig ren frukt, ikke for dyp men lett på tå med balanserte smaker av modne bringebær, tobakk, hvit pepper, litt mynte og en fin friskhet og medium lengde. Jeg synes vinen passet å drikke noe kjølig, rundt 12º C var perfekt og da gjerne til lammecarè med jordskokksuppe. Julia anbefaler å drikke den nå og i 4 år fremover, men jeg tenker at den trenger mer tid i vinkjelleren, kanskje 3-4 år før den smakes igjen.

Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2017

Weingut Julia Bertram

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: