VDP smaking 2016

vdp-smaking-2016
VDP smaking 2016

I august i år var jeg invitert av Tysk Vininformasjon sammen med 16 andre vinjournalister til Tyskland på produsentbesøk, med innlagt kurs om organisk vin på Geisenheiminstituttet, sektsmaking og til avslutning selve rosinen i pølsa – VDP smaking i Wiesbaden. VDP smakingene er den beste og mest organiserte smakingen jeg noen gang har vært på. Smakingen skjer sittende med god albuerom hvor vi får servert alt vi ønsker av de 400 beste Grosses Gewächs (GG) vinene fra 2015 årgangen, samt noen spätburgundre fra 2014.

Vi var 15 journalister som var invitert på tur med deltakere fra USA, England, Finland, Polen, Norge, Canada, Kina, Hong Kong og Nederland som toget inn på VDP smakingen i godt selskap med Jancis Robison og 90 andre som var heldige som hadde fått plass. VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) består av 198 produsenter som er valgt ut fra 200 000 aktive vingårder. Medlemmene står kun for 2% av alle tyske vinmarker, men 7% av Riesling vinene som selges på verdensbabsis er kultivert av VDP produsenter.

vdp-grosse-lageFra 2012 årgangen ble det utformet nye reglene for å sikre kvalitetskontroll på vinene under en 4 punkts klassifisering. Nederst i hierakiet finner man Gutswein (entry-level) etterfulgt av Ortswein («landsby» nivå), deretter Erste Lage som kan sammenlignes med fransk premier cru og på toppen av haugen Grosse Lage som kan sammenlignes med fransk grand cru.

2015 årgangen i Tyskland er generelt sett en av de beste årgangene på lenge. Etter en varm og tørr sommer kom endelig regnet i begynnelsen av august og ga nødvendig næring til druene. Spesielt Silvaner og Riesling fikk en lenger modningstid enn vanlig og dro nytte av solen som kom tilbake og varmet helt ut i oktober. Vinene fra 2015 årgangen kjennetegnes med god friskhet, kompleksitet, aroma og en frisk syrestruktur.

vdp-bygg
VDP smaking på Kurhaus, Wiesbaden

80% av de 120 vinene jeg smakte mellom kl. 9-16 denne dagen var Riesling, resten bestod av Weisser Burgunder, Grauer Burgunder og Spätburgunder. Og ja, på slutten av dagen var smaksløkene blitt relativt bra lammet og det ble etterhvert noe vanskeligere å være uhildet i notatene. Men her er et tappert forsøk på å bedømme vinene som tiltalte meg mest. Spesielt godt ut kom Rings, Von Winning og Wittmann sine viner. Rings er nykommer til VDP i år og selv om jeg hadde besøkt gården deres tidligere på denne turen var det tilfeldig at jeg plukket en av vinene deres under denne smakingen som en av de absolutt bedre vinene. Rings kom med sin første årgang så sent som i 2001 og kan sis å ha fått en kanonstart med produksjonen sin!

Mosel
Clemens Busch Pünderich Marienburg «Rothenpfad» Riesling 2015 er en lett og ledig, kremet vin med medium fylde, livlig balansert og fin vin med smaker av grønne epler og sitrus.
Fritz Haag Brauneberg Juffer Riesling 2015 flott syrlighet som omslutter hele munnhulen, lett fyldig og kremet smaker av honningmelon. Nam!

SAAR
Peter Lauer Ayl Schonfels Riesling 2015  Enda en god vin fra Lauer. Kremete smaker, strålende balanse syrlighet med smaker av ananas, kremet frukt med god lengde.

MITTELREIN
Toni Jost Hahnenhof Bacharach Im Hahn Riesling 2015 veldig innsmigrende vin med snikende syre som øker litt på i midtpartiet, digger den! God frukt gjennom hele smakskurven.

riesling-1
Riesling druer

RHEINGAU
Künstler Hochheim Hölle Riesling 2015 
Veldig godt levert av kunstler igjen, fin fylde og syre, konsentrasjon fint midtparti og syrefrisk utgang som ikke blir for mye. Krever mat, herlig hverdagsvin.

NAHE
Kruger-Rumpf Münster-Sarmsheim Im Pitterberg Riesling 2015  er en flott vin med god balanse og frukt,
Kruger-Rumpf Münster-Sarmsheim Dautenpflänzer Riesling 2015 fin kremet smak god fylde i frukten intens frisk god lengde.
Dönnhoff Norheim Dellchen Riesling 2015 frisk og fin vin med ren frukt god syre og balanse, lang ettersmak.

RHEINHESSEN
Wittmann Westhofen Aulerde Riesling 2015 nam! Fersken, melon, god dybde i frukten og en ekstremt behagelig syrestruktur balansert og spesielt god vin.
Wittmann Westhofen Kirchspiel Riesling 2015  smaker av blodappelsin, sjøsalt, melon og fersken, veldig fin balanse og fylde, ekstremt vellaget vin. Skal bli moro å ha denne liggende i kjelleren noen år.

PFALZ
Rings Kallstadt Saumagen Riesling 2015 Dette var den vinen som satte størst spor etter seg i smaksløkene mine. Ekstremt behagelig vin med god frukt, fylde og friskhet som varer lenge, lukter som en seng av fioler en varm sommernatt.
Von Winning Forst Kirchenstück Riesling 2015 Rangerer denne som den nest beste.. ekstremt behagelig vin med en del eik, men det gjør ikke noe når det smaker som denne. God balanse og syrestruktur, fyldig og kraftig vin.
Von Winning Forst Pechstein Riesling 2015  nydelig vin tropiske frukter, kraftig frukt og balansert syre, nam nam vin, balansert og herrlich.
Geheimrat Dr. von Bassermann-Jordan Forst Pechstein Riesling 2015 er en meget behagelig vin med godt potensiale, drikk nå eller om 5-10 år. God bredde i vinen med et passe syrlig innslag, fin fruktighet og lengde på smakene.

FRANKEN – Spätburgunder
Rudolf Fürst Bürgstadt Centgrafenberg Spätburgunder 2014  Veldig floral og behagelig på smak, balansert og presis frukt. Behagelig syrestuktur og lette smaker av røde bær, en av beste på smakingen. Inntrykket av Spätburgunderne ble noe skjemmet ved at de generelt sett ble servert noe for varm.

Tysk Vininformasjon

VDP

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: