Hirschhof Morstein Riesling Kabinett 2013

Hirschhof Kabinett 2013-1

Det fine med vinsmakinger er at jeg ofte kommer over nye og spennende produsenter men også nye årganger av allerede kjente produsenter. En for meg ukjent produsent som jeg kom over på en smaking for ikke lenge siden, er Hirschhof. Et hyggelig møte med viner som umiddelbart falt i smak. Rimelige er de også!

Gården Hirschhof ligger midt i hjertet av den idylliske landsbyen Westhofen i Rheinhessen med vinmarker rundt områdene Westhofen og Guntersblum med flotte parseller i toppvinmarkene Kirchspiel, Aurlede og Morstein. På de totalt 30 hektar vinmarkene dyrker de Riesling, Pinot Noir, Cabernet Dorsa, Acolon, Regent, St. Laurent, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Gården ble grunnlagt allerede i 1466 da en av forfedrene, Michael, reddet livet til forpakteren på området fra en angripende hjort. I takknemlighet ble Michael innvilget eiendommer, våpenskjold og navnet «Hirsch» (hjort). Siden dengang har eiendommen vært i familiens eie. I dag er det Tobias Zimmermann (41), hans kone Annette og deres sønn Tobias som driver gården, sammen med Tobias sin far Walter. Både Walter og Tobias har en mastergrad i Ønologi og vindyrking fra universitetet i Geisenheim.

Hirschhof-Landschaft mit Trullo
Hirschhofs marker
foto © Weingut Hirschhof

Alle markene på gården drives etter økologiske prinsipper, og siden 1991 har de også vært medlem av “Federal Association of Ecological Viticulture”. Den totale produksjonen er på ca 200 000 flasker vin i året hvor Riesling (30%) er den viktigste druen. Hvitvinsproduksjonen er desidert størst med 70% mens rødvinsandelen er på 30%. Det er laget 1500 flasker av Riesling Kabinett og 2500 flasker av Riesling Spätlese.

Av de 4% de eksporterer sendes alt til Norge, Nederland og Italia.

HirschHof Riesling 2013
Ved siden av Kabinetten til Hirschhof er det verd å nevne Hirschhof Kirchspiel Riesling Spätlese Trocken 2013 også. Selv om det er en tørr hvitvin, hadde den en overraskende friskhet og fin fylde som fikk smaksløkene mine til å juble. Den ekstra fine fylden kommer nok fra at de har blandet inn 5-10% druer med botrytis. Absolutt en flott vin som gikk supert til honning-glasert laks.

De beste årgangene til vinene fra Hirschof i de siste årene har vist seg å være 2009, 2011 og 2012.

Morstein er en relativt bratt sørvendt vinmark som ligger mellom Gundersheim og Westhofen, med skrint jordsmonn bestående av store kalksteiner og kalkholdig mergel. Vinrankene på eiendommen er mellom 1 og 38 år gamle.

Riesling Grape Hirschhof_
Riesling druer
foto © Weingut Hirschhof

vinifikasjon
Druene presses i et nytt og moderne presseri og et gravitetssystem som filtrerer vinen skånsomt. Druene ble plukket 19. Oktober 2013 og ble fermentert i 16 dager på ståltanker. Fermenteringen ble stoppet etter 16 dager ved å kjøle ned mosten til 6° C for å preservere sukkernivået. Vinen fikk til slutt 6 måneders lagring på ståltank før salg.

smaksnotater
Kabinetten har en flott kremet tekstur med en fint slør av sødme, med smaker av honningmelon, honning, nektarin og tropiske frukter. Den har en fin syrlighet som renser godt opp i munnhulen og en elegant og god balanse. Lang og behagelig ettersmak med god syrlighet som pirrer og holder interessen for vinen litt ekstra.

Vinen var supergod til «Far min sitt Kjøkken» sin røkte salami, men kan med fordel drikkes til fiskecurry med ris og sjøkrepshaler i appelsinsaus også. Drikk den helst mens den ennå er ung og livlig, og gjerne innen 4-5 år, og da temperert til 9° C.

Hirschhof Morstein Riesling Kabinett 2013

Weingut Hirchhof

Hirschhofs viner på Vinmonopolet