Giacometto Autocton Erbaluce DOCG 2016

Ukjent drue? Ikke la deg skremme men heller smak og la deg forføre! Legg merke til at denne vinen ikke er den ordinære Erbalucen som finnes på Vinmonopolet fra før. Dette er Autocton, en spesiell vin som kun kommer i gode årganger og fra de beste/eldste vinmarkene.

–  –  –

I kjelleren på huset sitt, i hjertet av byen Caluso en halvannen times kjøretur rett vest for Milano, ved foten av Dolomittene i Nord Italia, lager Bruno Giacometto et knippe flotte viner. Han er utdannet lege, som han praktiserer på dagtid men er vinmaker på kveld og nattestid! Da Bruno var 16 år i 1977 overbeviste han sin far, Giuseppe, om å lage Erbaluce di Caluso med gjæring uten skall og ikke på den tradisjonelle metoden med skall. Vinen fikk en delikat og fruktig smak som var annerledes enn de foregående årgangene, noe som kundene også satte pris på. I 2001 tok Bruno over familiebedriften fra faren og fortsetter den gode tradisjonen med å lage gode viner, spesielt på Erbaluce druen. I dag er vinen produsert ved hjelp av moderne cryo-teknikker, hvor druene kjøles ned før de presses. Senest fikk hans Autocton 2016 prisen for den beste Erbalucen av den Italienske Sommelier Forbundet i 2019.

Vinstokkene på gården er fra 15 til 50 år gamle og produksjonen er i hovedsak 70% Erbaluce, 20% Nebbiolo, 2% Barbera, 1 % Neretto di Bairo, 4% Merlot og fra 2020 – 3% Cabernet Franc og Sauvignon. Rødvinene kan oppleves mere balsamiske og elegante enn i Langhe mens den hvite Erbaluce vinen viser noe mer strukturerte og langringsdyktige kvaliteter (tykkskallet og syrerik). I dag kultiverer han 6 hektar vinmarker og produserer rundt 30 000 flasker i året og fra 2016 begynte han å konvertere til organisk produksjon.

Erbaluce druer. foto ©️ Giacometto Bruno

Erbaluce druen I har eksistert i Piedmonte siden 1606 men dyrkes som regel i mindre kvanta. Det er ikke så rart da at det ikke er så mange viner laget på denne druen på Vinmonopolet. For 6 år siden var det kun 2 viner tilgjengelig mens i dag er det 6 av sorten og 4 av de igjen er Giacomettos. Alle er absolutt verd å ha liggende i vinskapet. Erbaluce er kjent for å gi viner med ekstra syre og friskhet men Giacometto klarer å lage pent balanserte og fruktige viner hvor syren er nennsomt integrert. Første årgang av Autocton kom i 2013 fra et utvalg av druer fra Caluso, Macelio og Madonna-områdene, på 30-50 år gamle vinstokker. Navnet på vinen stammer fra bruken av naturlig gjær fra selve druen. Fra 2019 årgangen vil Autocton være biodynamisk produsert.

fakta
– Erbaluce di Caluso har hatt DOCG status siden 2010
– 20% av produksjonen eksporteres til Norge, Tyskland, Frankrike og USA

Giacometto Bruno. foto ©️ Marius Søbye

vinifikasjon
Når Erbaluce-druene har en pH på 3 og syre rundt 9, høstes druene umiddelbart og plasseres i kasser i kjølerom i 4/5 dager med en temperatur på 3-4° C. Denne fasen fører til kryomaserasjonen (gresk kryos, «kald»). En prosess som tar sikte på å produsere en vin med fruktige egenskaper, samt gi dem større mykhet og lang levetid, samtidig som de tillater mindre bruk av sulfitter. Gjæringen tar omlag en måned temperert til 13/14° C i temperaturkontrollerte rustfrie ståltanker. Deretter modner vinen i 6 måneder på bunnfall. Avhengig av årgang varierer alkoholnivået fra 12 til 13,50%.

smaksnotater
Autocton oser av kraft men viser det med en dempet fremtoning, ennå er den svært ung og trenger mye luft for å våkne til liv hvis den skal drikkes nå. La den gjerne stå åpen et døgn før du prøver den. Fargen på vinen er fantastisk flott med en vibrerende gul ferskenfarge. På smak får du friske honningmelon-toner med noe fruktsødme, et fint syrespill og en saftig og svært konsentrert smak av fersken, med florale toner og en tørr utgang. Pen og dempet frukt i svært god balanse med rike smaker. La den gjerne få 3-5 år til på langs før du smaker neste. Server temperert til 9-10º C og drikk den til kveitefilet i kremet spinat, superdigg!

Autocton kan ha et langt liv i kjelleren, 15-20 år. For et kvalitetsprodukt er ikke prisen på 282.- kr noe å si på. Kjøper du en kasse på 6 vil du kunne følge utviklingen på den, lære og glede deg over erfaringen av hva lagring tilfører lagringsdyktige viner.

Giacometto Autocton Erbaluce di Caluso DOCG 2016

Azienda Giacometto Bruno