Gauby Les Calcinaires Blanc 2012

Det er moro å romstere rundt på enkelte vinmonopol og snakke med de ansatte. Etter endel frem og tilbake kan en finne små juveler av viner som denne ekstremt gode, og rimelige saken. Den ble satt ned fra 250.- kr til 180.- kr for ikke lenge siden. Men det er ikke mange av de igjen, kun 100 stk, omtrent halvparten av de finner du på Theresesgate VP (Oslo).

–  –  –

Domaine Gauby holder til ved byen Calce en 20 minutters kjøretur nordvest for nordvest for Perpignan i Coteaux des Fenouilledes i vindistriktet Languedoc-Roussillon. Gerard Gauby tok over familiegården her i 1985 og har nå 43 hektar med vinmarker og 40 hektar med skog. Tidligere ble vinen herfra solgt i bulk til det lokale kooperativet, helt til Gerard tok over og besluttet å gi ut sin egne viner. Totalt produserer de nå omtrent 100 000 flasker per år.

Gauby har blitt kjent som en av de bedre produsentene og en foregangsfigur for andre vinmakere i området. Vinmarkene har siden 1996 vært drevet organisk men siden 2001 har den vært drevet 100% økologisk. Gerards sønn, Lionel, har i økende grad, fra 2002, tatt over arbeidet i vinkjelleren mens Gerard jobber mer ute i markene. De jobber med druesorter som, Grenache, Mourvedre, Syrah, Cabernet Sauvignon og Carignan, og hvite druer som Chardonnay, Marsanne, Muscat, Grenache Blanc, Viognier, Macabeo og, uvanlig nok for dette området, Chenin Blanc.

fakta
* vinrankene er fra 1 til 120 år gamle
* Calcinaires vinene kommer fra vinmarker som er 35 til 55 år gamle
* 60% av produksjonen selges i hovedsak til Tyskland, England, USA, Japan og Kina

Ghislaine og Gerard Gauby, foto © Domaine Gauby

vinifisering
Markene er bratte og kuperte og ligger på omtrent 300 meter. Jordsmonnet er sammensatt av kalkstein, mergel og skifer, som ligger i vertikale lag som tillater røttene å vokse dypt. Druesammensetningen er 50% Muscat, 30% Chardonnay og 20% Macabeo. Drueklasene presses hele, gjæringen skjer på lav temperatur og med naturlig gjær, før den lagres i 8 måneder på ståltank med bunnfall.

smaksnotater
Pass på, denne vinen er ekstremt vanedannende! Tar du et glass, ryker det fort på et glass til! I glasset, etter en halvtimes lufting på flaske eller en rask runde på karaffel og temperert til 11-12º C får du en bløt og ekstremt fin vin som er spesielt konsentrert og fruktig. Leskende er den også, fyldig, med smaker av nøtter, fersken og ørlite tropiske frukter. Syrligheten holder godt liv i den og avslutningen er av den tørre sorten avslutning, med god lengde på smakene. Veldig overraskende egentlig når en tenker over prisen på den!

Produsenten mener at vinen er på sitt beste nå og anbefaler å drikke den innen ett år. Jeg smakte den til manchego og prosciutto skinke men den vil gå godt til sushi og laksetartar også.

Gauby Les Calcinaires Blanc 2012

Domaine Gauby

Gaubys viner på Vinmonopolet