Domaine du Carrou Sancerre Rouge 2016

Dette er for meg den perfekte rødvinen rødvinen å drikke i sommervarmen. Serverer den lett avkjølt 14-15° C og og nyt den lette, kremete, svale og friske smaken av kirsebær som blir hengende som et lett slør i munnhulen. Absolutt diggbare smaker!

–  –  –

Domaine du Carrou er en familedrevet går som Maurice Roger grunnla i 1950 og i dag drevet videre av sønnen, Dominique Roger. «Carrou» betyr kryss på gammel Fransk og refererer i dag til den lille plassen utenfor eiendommens kjeller. Både eiendommens navn og flere av vinene bærer i dag dette navnet som symboliserer at de er laget av druer fra Sancerre`s tre store terroir.

Foreldrene til Doninique var begge barn av vinprodusenter og de har produsert vin på gården siden det 17. århundre. Familien eier i dag 11 ha vinmarker, hovedsakelig i Bué i tillegg til parseller i Crezancy og Vinon. De har dyrket druer etter økologiske prinsipper siden 1996 og jordsmonnet er en blanding av porøs kalkstein/mergel samt Sancerres signatur «caillottes» (store steiner). De høster manuelt, har streng selektering og jobber kompromissløst i kjelleren.

De produserer 7 forskjellige cuvéer hvorav 4 hvite, 2 røde og 1 rosé. Vinstokkene er i gjennomsnitt 30 år gamle og plantes med Sauvignon (80%) og Pinot Noir (20%). 7,5 hektar med Sauvignon Blanc druer (Sancerre Blanc) og 3,5 hektar med Pinot Noir druer

fakta
– spesielt gode årganger var 2012 og 2015, men det siste tiåret har generelt gitt viner av god kvalitet
– 70% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA, men Canada, Europa, Australia og litt til Korea. 35% selges til franske restauranter og vinbutikker, og 15% til enkeltpersoner som kommer til eiendommen

Byen Bue som ligger like utenfor Sancerre. foto © Domaine du Carrou

vinifisering
Druematerialet er 100% Pinot Noir som gror på 35 år gamle vinranker som står i leire og kalkstein ved byen Buè. Markene ligger på en høyde 280m over havet.
Mosten får 6 dager med skinnkontakt før den fermenterer i 2 uker på naturlig gjær. Den får også en post-fermentering i 5 dager. Det utføres daglig over-pumping før vinen modnes i 12 måneder på franske eikefat (15% nye). Fatene lages lokalt fra egne trær, Tronçais, Bertranges og Saint Palais. Vinen tappes ufiltrert 14 måneder etter innhøstingen.

smaksnotater
Dette er en spesielt god Sancerre Rouge! På duft slår det imot meg svale dufter av modne blå plommer, kirsebær. Smakene er deilige, lett intense og leskende smaker av kirsebær, bringebær og solbær, med en lett krydret finish. Det er en frisk vin med integrerte tanniner og god lengde på smakene. Den kan lagres i minimum 10 år!

Vinen og grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas til, er som skapt for hverandre. En vinnerkompinasjon denne sommeren! Servèr vinen temperert til 14-15º C og kos deg med den og måltidet!

Dom. du Carrou Sancerre Rouge 2016

Domaine du Carrou