Bott-Geyl Les Éléments Gewurztraminer 2013

I 2014 var jeg så heldig å få besøke Bott-Geyl i Alsace, et minneverdig besøk som for alvor åpnet øynene mine for druer som Pinot Gris og Gewurztraminer. Dagens vin, Les Elements 2013, imponerer nok en gang! Andre viner som du definitivt ikke bør gå glipp av er Domaine Weinbach som akkurat har kommet med en Pinot Gris som det er verd å stifte bekjennskap med, eller Marck Gewurztraminer for eksempel, for ikke å snakke om Domaine Ostertag sin Fronholz Pinot Gris.

– – –

Domaine Bott-Geyl holder til i landsbyen Beblenheim, en 19 minutters kjøretur nord for Colmar, Alsaces midtpunkt for eksport av viner. Gården ble etablert i 1953 men nåværende eier og vinmaker, Jean Christophe Bott, har drevet gården sammen med sin kone Valeri siden 1993. Jean Christophe kommer fra en familie med vintradisjoner helt tilbake fra 1795. I 2000 ble eiendommen økologisk sertifisert, og biodynamisk sertifisert i 2002, og biodynamisk sertifisert i 2002. Eiendommen er på ca 15 hektar vinmarker, hvor ca. 5 hektar er klassifisert Grand Cru. Totalt produseres det ca 80 000 flasker vin på vinmarkene her fordelt på 75 parseller fra Ribeauville til Kientzheim, hvor en finner det beste jordsmonnet i Alsace.

Hovedhuset til Bott Geyl, foto © Jørn Broll

vinifikasjon
Druene til denne vinen kommer fra vinmarker i Beblenheim, Riquewihr, Sigolsheim og Zellenberg. De håndplukkes og selekteres nøye i vinmarken, og druer med botrytis brukes i svært begrenset grad. Druene presses hele over 10 timer og gjærer naturlig i temperaturkontrollerte ståltanker. Etter endt gjæring overføres vinen til tradisjonelle store eikeliggere som er over 15 år gamle i snitt. Her oppholder vinen seg i 4 måneder på bunnfall i franske eikefat før den tappes på flaske. Vinen er gjæret nesten tørr og har ca 7 g/l restsødme med balanserende 6 g/l syre.

smaksnotater
Les Èlemènts er en nedklassifisert utgave av Sonnenglanz Grand Cru Gewurztraminer noe som er med på å gi Elements mer intensitet og kompleksitet! Jeg skulle ønske jeg fremdeles hadde flere eksemplarer av 2011 årgangen for å se hvordan den har utviklet seg seg, men nå har jeg i hvertfall muligheten til å bunkre opp med denne flotte 2014 årgangen:)

Silkeaktig sødme, nesten litt umami. Sødmefull aprikos, honningmelon, litchi og tropiske frukter. Det er en godt balansert og rund vin med frisk og god syrlighet. Smakene sitter lengde og vel i men har en litt metallisk eller tørr utgang, som de fleste unge Gewurztraminere har. Vent gjerne en 3-4 år til før du smaker denne igjen, kan fint lagres i 10-15 år.

Jeg smakte den til brownies, nam nam, men den vil også passe til kremet thaisuppe eller halvmyke oster (Munster) eller Nøttekake. Temperer den gjerne til 12º C.

PS! Etter dag 2 med åpen flaske har den fått en mer rund frukt og balanse!

Bott-Geyl Les Éléments Gewurztraminer 2013

Domaine Bott Geyl

tidligere artikler:
Et besøk til Alsace
Domaine Bott Geyl