Et besøk til Alsace

Domaine Weinbach
Vinranker hos Domaine Weinbach
Smaking på Millesime Alsace
Kientzheim
Domaine Ostertag
Smaking hos Domaine Ostertag
Nothalten by i bakgrunnen
Muenchberg vinmarker
Rieslingspirer på Muenchberg vinmarkene
Utendørs vinsmaking, Domaine Sohler
Domaine Landmann
Muenchberg vinmark
Rosacker vinmarker
Hus i Hunawihr
Hunawihr
Domaine Bott-Geyl
Bott-Geyl
Vinmaker Jean Cristophe Bott
Sonnenglanz markene i bakgrunnen

Jeg var så heldig å få oppleve årets internasjonale Millesimes Alsace messe i Colmar. ca. 80 forskjellige utstillere hadde satt frem en rekke av sine viner, med et spesielt fokus på Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer og Crémant d’Alsace. Messen avholdes hvert 2. år, årets messe var den andre i rekken.

Under en master class med gamle årganger av Alsace viner fikk vi blant annet smake en Schlumberger Riesling Kitterlè 1945 (!) og Weinbach Gewurztraminer Vendanges Tardives 1994. Under besøk hos Domaine Ostertag fikk vi blant annet også smake en Selection Muenchberg Grand Noble 1990 og hos Bott-Geyl en Gewurztraminer Sonnenglans Grand Cru 2008, for å nevne noen. Alle eksepsjonelt gode viner.

Det var i det hele tatt spennende å få horisontalsmakinger fra flere viner hos vinprodusentene på messen og på vingårdene vi besøkte. Det viste hvor godt både Riesling, Gewurztraminer og Pinot Gris lagrer og som oftest bare blir bedre med årene.

Kientzheim
Utsikt over Kientzheim

Mange av vinene fra 1970 til 2000, hadde en overraskende ungdommelig friskhet over seg, mens det er tydelig at Vinmakere som Weinbach, Albert Mann og Zind Humbrecht tendenserer til å lage renere og friskere viner enn for bare 2-3 år siden.

Det er mye godt herfra jeg gjerne skulle ha lagret mer av i kjelleren min (Pinot Noir, Riesling, Gewurztraminer og Pinot Gris), etter å ha smakt så mye gode årgangsviner. Aller helst Albert Manns Pinot Noirer, Zind Humbrecht sin Rangen de Tann, alle Weinbach sine, Ostertag sine søtere viner, Hauller sine Rieslinger, Sohler sine Rieslinger, mm. Det blir en lang liste og vinkjelleren. eller lommeboken min, er ikke så dyp.

Millesimes Alsace