Nøttekake

til 6 personer

150 g hasselnøttkjerner
110 g sukker
4 egg
15 g rosiner
5 cl cognac

La rosinene trekke i cognacen noen timer, minst. Helst over natten.

Rist nøttene i ovnen i ca 20 min på 180°. Ta de ut og gni av skallet med et håndkle. Kjør nøttene i en kjøkken-maskin til de er grovmalte. Evnt. kan du kjøpe ferdigskrelte (blansjerte). Jeg fant mine hos Sultan på Grünerløkka.

Ta ut eggeplommene (ta vare på de til vaniljeisen) og pisk eggehviten til den begynner å stivne. Mot slutten, mens du fremdeles pisker, kan du helle på sukkeret litt om gangen til alt er blandet inn og eggehviten er helt stiv. Vend forsiktig inn nøtter, rosiner og cognac og hell blandingen i en godt smør-smurt brødform og bak i ovnen i ca 50min på 150°. Kaken kan godt stå i formen over natten før du skjærer den opp.

Vaniljeis
100 g sukker
1/2 dl vann
1 vaniljestang
5 eggeplommer
4 dl kremfløte

Kok opp sukker, vann, vaniljefrø og vaniljestangen (vaniljestangen skal splittes i to og frøene skrapes ut. Ha i både stangen og frøene.) og la det småkoke i 5 minutter. Pisk eggeplommene og spe med den varme vaniljelaken (plukk ut vaniljestangen). Pisk kremfløten stiv og bland kremen inn i eggedosisen. Hell det hele i en form og sett den i fryseren over natten.

portvinskaramellsaus
sukker
2 ss smør
1 dl portvin

Smelt sukkeret til karamell (medium varme). Skru ned varmen noe og rør inn smøret og portvinen. Holdes varm til servering.

Drikkeforslag:
Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria 2008 Denne er bare helt vilt god!
et annet godt alternativ er Niepoort Late Bottled Vintage 2005