Boffa Vigna Muntrivé Barbera d’Asti 2015

Jeg har i flere år fulgt Alfiero Boffa sin Barbera d`Asti Muntrive. Den har egentlig alltid står litt frem og gitt meg mang en god opplevelse. Det er en Barbera som aldri skuffer og gir mye god vin for pengene (225.-kr). Lagringsdyktig er den også!

–  –  –

Alfiero Boffa holder til i den lille landsbyen San Marzano Oliveto i Asti, kjappe 35 minutters kjøretur fra Alba eller 1,5 timer fra Milano. Boffa-familien har laget vin her i fire generasjoner siden 1878 og eier marker i kommunene San Marzano Oliveto, Moasca og Nizza Monferrato.

Sammen med sønnen Rossano produserer Alfiero Boffa for det meste Barbera av høy kvalitet. Barbera er druen han brenner mest for og jobber hardt for å lage de beste vinene på denne druen. Gamle vinstokker, godt jordsmonn, lav avkastning er faktorer som spiller inn når gode viner skal bli til. Til å begynnne med ble druene solgt til kooperativet, før alle druene ble blendet til èn vin frem til 1984 da Alferio bestemte seg for å lage en vin for hver vinmark fordi han syntes vinene fortjente å vise sitt jordsmonnspreg.

I dag er vinene hans viden kjent og familien har 25 hektar med vinmarker hvorav 80% består av Barbera og 20% Pinot Nero og Moscato. Totalt sett produserer de rundt 100 000 flasker i året.

fakta
– 12 000 flasker er produsert av Muntrivè
– første årgang av Muntrivè kom i 1985

foto @ Alfiero Boffa

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Barbera. Vinmarkene er på 2 hektar som ble replantet i 1935 etter phylloxeraen, markene ligger på 300meters høyde vendt mot sørvest og jordsmonnet består i hovedsak av kalkholdig sand. Mosten fermenterer i 12-15 dager med påfølgende 18 måneder på franske eikefat som rommer 700 liter, før nye 18 måneders lagring på flaske.

smaksnotater
Perfekt modningstid for konsum er omtrent 5 år etter den har kommet på flaske, men jeg synes nå den smaker nydelig nå med leskende smaker av dyp mørk frukt som kirsebær, moreller, einer, kaffebønner og sort pepper. Smakene er leskende og behagelige, og med en lett eiket og frisk syrestruktur. Lett bitter utgang med en fin tyngde i frukten og smaker som sitter godt og lenge. Temperaturen på vinen var tett opptil 16° C når den ble drukket, uten lufting.

Jeg har handlet endel flasker av denne som har en anbefalt levetid på 10-15 år og gleder meg til å oppleve utviklingen av den fremover. Drikk alene eller til auberginboller og ytrefilet av svin med risotto.

Boffa Vigna Muntrivé Barbera d’Asti 2015

Alferio Boffa