Boffa Carlo Barbera d’Alba Buschet 2011

Boffa Buschet 2011

Dagens Barbera heter Buschet. Det er bare å merke seg navnet, og vinen med det samme.
2009 årgangen av denne var fyldig og god, 2010 litt mer syrefrisk og slank, men 2011 årgangen er bare strålende!

I hjertet av Barbaresco, kun 15 minutters kjøretur norvest for byen Alba i Piemonte, finner du produsenten Carlo Boffa. Han overtok driften etter sin far, Pietro Boffa i 1997. I dag driver han gården sammen med sin kone Laura, sønnen Gabriele (19), som også studerer vinmaking på Scuola Enologica di Alba, og svigerforeldrene. Boffa har totalt 6 hektar vinmarker, hvorav 4 hektar er i Barbaresco og 2 hektar i Roero. Av dette er 3 hektar beplantet med Barbaresco, 1/2 hektar Dolcetto, 1/2 hektar Barbera og 2 hektar Arneis (Roero). Carlo leier markene i Roero og kjøper også druer fra en annen lokal bonde for å øke produksjonen av Barbera d’Alba. Den totale produksjonen hans er nå på 29 000 flasker vin årlig.

Boffa inng3
Casa Boffa

Jeg hadde gleden av å besøke Boffa i fjor, og kunne nyte vinene deres på terrassen, med en flott utsikt over elven Tanaro og vinmarkene i skråningen nedenfor. Her kan du også nyte et godt måltid fra familiens egen restaurant og overnatte i en av de 5 leilighetene de leier ut på gården. I grunnen er byen, Barbaresco, som omkranser gården, et superromantisk sted hvor en kan finne roen ved å spasere rundt i de billedskjønne gatene, eller stikke innom produsenten, Gaja, som bare ligger et steinkast unna. Det er forsåvidt ikke lange biten å kjøre bort til produsenten Produttori del Barbaresco heller.

Barbaresco
Barbaresco center

Barbera d`Alba Buschet 2011 var tidligere en enkeltmarksvin men fra denne årgangen kjøper Carlo inn 50% av druene fra nabogården, og selv om Boffas vinranker og de han kjøper inn ligger side om side og er like gamle (50 år), er det vel teknisk sett nå en blandingsvin. Den har fått 8-10 dagers maserasjon i rustfrie stålkar med automatisk temperaturkontroll, er lagret på slavonske eikefat på 2000-2500 liter i 12 måneder, og flaskelagret i 4 måneder før salg. Totalt er det produsert 5000 flasker av denne vinen.

Carlo_ws-1
Carlo Boffa

Etter å ha fulgt Boffa i noen år, og smakt alle hans viner ved flere anledninger, ble jeg veldig begeistret over denne årgangen av hans Buschet. Den er mer intens, mørkere og friskere enn den gode 2009 årgangen, og har delikate smaker av kirsebær, krydder, tobakk og lær, med integrerte tanniner og frisk men behagelig syre. Etterhvert som jeg smakte meg gjennom flasken opplevde jeg lag på lag av smaker, som jeg stille frydet meg over. Vinen hadde ganske enkelt det lille ekstra, og litt til.

Jeg anbefaler å lufte vinen i karaffel en times tid for å gi den tid til å åpne seg opp. Drikkes best innen 2019.

Matfølge til denne vinen er for eksempel, agnolotti del plinhelstekt lammelår, ytrefilet av hjort eller bare til kontemplasjon.

MatogVinnett/boffa

Carlo Boffa

Boffa Carlo Barbera d’Alba Buschet 2011

Boffas viner på Vinmonopolet, trykk her.