Bod. Classica El Pacto Tempranillo 2014

Denne spanjolen kan jeg godt holde i hånden, ofte. En sjelden og god perle av en vin som er matvennlig men samtidig også en å kose seg med foran peisen med god musikk til. Den er ikke vanskelig å få tak i, den finnes på hele 200 vinmonopol landet rundt siden november i fjor, og til 175.- kr er dette en vin som gir mye glede for pengene.

–  –  –

Helt nord i Spania på en idyllisk høyde i den historiske landsbyen San Vicente de la Sonsierraen finner du Bodega Classica. Gården ligger på sørsiden av Biscaya fjellkjeden og Tolono fjellene, som beskytter den fra kald vind og fuktighet fra Biscayabukten. Med mer nedbør om vinteren enn noen annen periode av året, og med svale vinder som strømmer gjennom dalen Ebro gjør det til et perfekt område for vindyrking.

Arambarri familien har laget vin i mange generasjoner her, men det var ikke før José Miguel Sr. tok over vinhuset i 1999 at det begynte for alvor. I 2006 sluttet sønnene hans, Ricardo og José Miguel Jr. seg til selskapet og kort tid senere startet de også Vintea prosjektet, for som de sier «spansk vinindustri er for kjedelig, vi må jobbe hardere for å fremme det mangfoldige potensialet i vinene herfra.» El Pacto ble til som et heldig resultat av dette ønske om å lage en friskere og bedre vin. Da vinen som et prøveprosjekt ble vist frem på et event i Spania hvor Bodega Classica hadde samlet sine distributører, var mottagelsen var så bra at de valgte å produsere vinen. I dag lages det hele 40 000 flasker av den årlig, og første årgang, 2009, ble sluppet i 2011.

Vintae/Bodega Classica eier totalt 85 hektar vinmarker og produserer 3 millioner flasker vin årlig. 2/3 av druene bruker de til sin egen produksjon mens de resterende druene, av lavere kvalitet, selges til andre vinmakere. Samtidig har de faste avtaler med andre vinbønder om å kjøpe kvalitetsdruer for å dekke behovet. De lager også en El Pacto Crianza som er en blandingsvin av Tempranillo og Garnacha-druer.

Utsikt fra bodegaen, elven Ebro i skjul, midt i bildet, foto @ Bodega Classica

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Tempranillo druer som er økologisk dyrket fra marker med 70 år gamle vinranker som står i kalkholdig leirjord. Vinen får 2 ukers masserasjon før den lagres videre i 14 måneder på nye franske eikefat. Til slutt får den 6 måneders flaskelagring. Tempranillo (temprano=tidlig) er hoveddruen i Rioja og er ofte kjent for å være Spanias svar på cabernet sauvignon. Druene har tykt skall og modner tidlig.

smaksnotater
Smilet sitter løst når jeg smaker denne fine spanske vinen. Frukten er lett fyldig, saftig og fin, samtidig som den er tørr med en fin friskhet. Mørke bær, kirsebær, plommer, pent integrert eik med et lett tanninsk bitt, tørr utgang og god lengde på smakene. Man kjenner de 14% med alkohol men det er ikke skjemmende. Drikk temperert til 16° C og gjerne til en smaskens ovnstekt lammecarre eller libanesisk brødsalat med knasende god kylling!

Luftes på karaffel i 3-4 timer eller la stå et døgn etter å ha åpnet den et kjølig sted, den trenger bra med luft før den gir fra seg best balansert frukt.

Bod. Classica El Pacto Tempranillo 2014

Bodega Classica

Vintae