Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2014

Assyrtiko Wild Ferment 2014-4

Etter å ha feriert i Hellas i fjor sommer uten å finne en vin jeg likte var det gledelig å smake Assyrtiko hos importøren i januar. Nå, etter den har fått nesten et år på baken, synes jeg den drikker enda bedre. Bare de siste par ukene har det gått med endel flasker, og flere skal det bli!

Gaia Wines ble startet på øyen Santorini i 1994 av Yiannis Paraskevopoulos (ønologutdannet fra University of Bordeaux II) og Leon Karatsalos. Her har de 1 hektar vinmarker som de leier, samt at de kjøper inn druer fra lokale bønder. I 1996 fikk de inn en ny aksjonær, økonomen Christina Legaki, som gjorde det mulig å kjøpe en 7 hektar stor vingård i Koutsi, i kommunen Nemea, 1,5 timers kjøretur vest for Athen. Jordsmonnet her består av leire (marl) og kalk, med marker som strekker seg mellom 250 – 800 meter over havet. Ved oppstarten i 1994 produserte de totalt 9800 flasker, produksjonen i dag er på totalt 350 000 flasker.

Gaia Wines
Utsikt over gården i Koutsi, foto © Gaia Wines

Gården på Santorini ligger på en strand, på østsiden av øya, mellom Kamari og Monolithos. Hovedhuset som nå er bygget om til vinproduksjon, var egentlig en gammel tomatfabrikk, bygget i begynnelsen av 1900-tallet. Her ble lokale cherrytomater gjort om til en aromatisk tomatpure inntil 1970.

Første årgang av Assyrtiko by Gaia Wild Ferment kom i 2008 og er laget på 100% av den lokale Assyrtiko druen, som står i porøs vulkansk jord. Ved oppstarten i 2008 produserte de 5500 flasker, mens de regner med å øke produksjonen til 54 000 flasker i 2015.

Vines Gaia 1
Vinranker i Nemea, foto © Gaia Wines

vinifikasjon
Et utvalg av Assyrtiko druer blir håndplukket og plassert i kjølerom hvor temperaturen synker fra 28-30o° C til 4-6o° C i noen timer. Druene destemmes og knuses. Mosten får 12 timers skinnkontakt i 10ο C, ved fermenteringen lagres 50% av det totale volumet i rustfrie ståltanker (ca. 25 dager) og de resterende 50% i barriques (ca. 20 dager), hvorav 30% av fatene er av 30% ny og 3% gammel franske (300 l) eikefat, 30% nye og 3% gamle amerikanske 225 l eikefat og 30% nye og 3% gamle franske Acaciafat på 225 l. Når gjæringsprosessen er ferdig velges kun de tanker og fat som gir den beste blenden før vinen blir lagret i 4 måneder på bunnfall med jevnlig omrøring (Battonage).

smaksnotater
Vinen har fått en times omgang i karaffelen og nå slår det imot meg ferske dufter av aprikos, kokos, tørt gress og honningmelon. En dyp og rik duft som pirrer og får meg til å smile. Jeg gleder meg over duftene en stund før jeg tar første munnfull. En fet smak av våt stein, honningmelon, sitrus, lett eiket, fyldig og rik smak men samtidig frisk og livlig. Smakene sitter lenge i …., og så tar jeg et glass til!

Vinen kan med fordel lagres videre i 2-3 år til i en god kjeller eller vinskap. Mer fruktighet og honningtoner vil tre bedre frem i smaksbildet da. Drikker du Assyrtico Wild Ferment nå er det en fordel å dekantere den på karaffel i en times tid først. Nyt den temperert til 9-10o C.

Denne vinen går godt ned i andaktighet helt uten mat, bare pur glede. Men til reker pepperkrabbe med tagliatelle var det også en herlig match, mens den garantert også vil passe til grillspyd med reker og fete fiskeretter.

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2014

Gaia Wines