Årets mest minneverdige viner

2015

Når jeg ser tilbake på året som har gått og minnes viner som jeg smakt, er det noen som har satt spesielt gode spor etter seg. Egentlig er alle vinene som jeg har nevnt i løpet av året vært spesielt gode, men hvis jeg skulle ha plukket ut en håndfull må det være de som jeg nevner under.

 

Skurfberg 2013_

Sadie Skurfberg 2013
En spesielt god vin fra Sør Afrika, som det ikke er mange flasker av (kun 50 stk) når de kommer for salg. Det gjelder forøvrig også de andre vinene fra denne produsenten, så det gjelder å være tidlig ute med bestillingene! Den eneste av vinene hennes som er mulig å få tak i akkurat nå er Columella 2012. Jeg har ikke smakt den, men DN skriver at det er en stor vin som trenger tid på å komme rundt. Les også mer om afrikanske mesterverk på DN.

Porcone Butchers Reserve 2010-2

Porcone ‘Butchers’ Reserve IGT Veneto 2010
Det er ikke første gang jeg drar frem viner fra Zio Porco, og garantert ikke siste gang heller. Marco Giovanni Zanetti er en kul fyr som lager mange gode viner. Denne er spesielt sactig og god, med fyldige, balanserte smaker av kirsebær, plommer og krydder. Mange flasker av denne har funnet veien til min kjeller, og min mage.

Cascina Ebreo Sinche 2006
Cascina Ebreo Sinche 2006
Jeg klarer ikke la vær å glede meg over denne flotte, men sære, vinen fra Cascina Ebreo. Jeg gleder meg også stort over at det fremdeles er flere flasker igjen på lager (100 stk). Jeg har sittet mang en kveld med denne vinen, både med og uten mat og riktig storkost meg over smakene den gir. Men vær klar over at den må luftes godt, gjerne et døgn, og bli servert med riktig temperatur,  11-12° C. 336.- kr for en vin er en voksen sum for de fleste, men den er verdt det, synes jeg. Enda en fordel er at denne vinen, laget på 100% Sauvignon Blanc, fremdeles har mange gode år foran seg.

Nytt siden siste artikkel om Cascina Ebreo er at markene deres nå er overtatt av Reva Winery, men heldigvis finnes det fremdeles 5 årganger av vinene til Peter og Romey for salg.

Ch. Laroque 2011-1
Chateau Laroque 2011
Etter noen år i skyggen av endel andre viner, kom denne flotte vinen under radaren igjen. En gave, et funn, en glede! Det er ikke første gang jeg smaker den og ikke første gang jeg skriver om den, og garantert ikke siste gang heller. Med sine gode smaker gleder den en vinøs mann.

Il Poggione Brunello 2010-A

Il Poggione Brunello di Montalcino 2010
Til sist, men ikke minst, vil jeg trekke frem denne Brunelloen, som ikke bare er et godt kjøp men også en meget god vin. Per i dag er det bare få flasker tilgjengelige på et fåtall Vinmonopol, men jeg gleder meg allerede til neste årgang. En litt dyrere, men en fantastisk god Brunello er Stella di Campalto sin Brunello di Montalcino 2008. Skal en unne seg en riktig god vin er dette et av de bedre valgene. En Brunello på høyt nivå.