Cascina Ebreo Sinche 2006

Cascina Ebreo Sinche 2006

Jeg har vært så heldig å ha smakt alle vinene til Cascina Ebreo; Sinche, Torbido! og Segreto, i flere årganger, både under og etter mitt besøk på gården i 2012. Det er spesielt gledelig at vinene nå er tilgjengelig her til lands etter lenge å hatt kultstatus i USA og blitt solgt på fasjonable og eksklusive restauranter der. Noen av vinene har visstnok også funnet veien til Restaurant Noma i Danmark.

Cascina Ebreo ligger i kommunen Novello, ca. 10 minutters kjøretur fra Barolo by. Romy Gygax og Peter Weimer fant sitt drømmested her og kjøpte 2.1 hektar i 1991. I 1993 plantet de sine første vinstokker, alle i den kjente vinmarken Ravera, mens første årgang av vinene kom i 1996. Pete sendte sin Nebbiolo til Barolokommisjonen for klassifisering, men fikk til svar at den var for uklar og gjørmete til å bli klassifisert som Barolo. I sinne kalte Peter sin Nebbiolo for Torbido! (som betyr gjørme) og deklassifiserte selv alle hans viner til Tavola (bordvin).

Barolo-2
Utsikt mot Barolo. foto © Jørn G. Broll

vinifikasjon
Sinche 2006 er 100% Sauvignon Blanc. Vinstokkene er plantet øverst sammen med Nebbiolo plantene for best mulig forhold. Peter har alltid høstet druene sent for å få så modne druer som mulig. Druene presses rett etter manuell innhøsting og saften har fått et opphold på 48 timer i ståltanker før den ble overført til brukte barrique for fermentering i 3 år! Battonage er utført en gang i uken. Det er kun brukt naturlig gjær, ingen klaring, svært lavt bruk av svovel og vinen er ufiltrert. Etter tre års lagring på fat har Sinche fått 1 år i ståltanker deretter 2 års flaskelagring før salg.

smaksnotater
Sinche er mye mer fyldig og intenst enn noen annen Sauvignon Blanc jeg har smakt, og hadde jeg fått denne servert blindt, hadde sjansen for at jeg hadde tatt den for en rødvin, vært stor. 2004 årgangen er mer på den slanke og noe stikkende siden, mens 2005 som har utviklet seg flott og fremstår som drikkeklar (men kan lagres videre), har en mer avslepen, fet, rik og pen syrlighet.

2006 årgangen som er for salg nå har litt mer fyldig smak av tropiske frukter enn 2005, men samtidig noe friskere og med litt mer syrlig utgang. Vinen har en veldig flott balanse, med en spesielt god munnfølelse, fet og rik stil, pent balansert og fin lengde på smakene. Vinen trenger å luftes, minimum 2 timer i dekanter, men lar du noe stå igjen på flasken natten over vil den gi deg enda en dimensjon.

Ebreo storage
Cascina Ebreos kjeller. Foto © Jørn G. Broll

Det er vanskelig å si hvor lenge denne vinen kan lagres, men en ting er sikkert, den kan ligge lenge. 10, kanskje 20 år til.

Egentlig synes jeg vinen drikkes godt alene, og da med en temperatur på 10-12° C, men jeg fikk noen gode tips av Peter på hvilken mat han selv har hatt hell med til vinen. Røkt laks, hummer i en kraftig saus, krydret salte østers og baccalao (saltet torsk – og den beste kvaliteten kommer fra Norge !!). En mer uvanlig kombinasjon er langtidsstekt svinenakke med en saus laget på Sinche!

Pete and Romy produserte ca. 8000 flasker i året så lenge de holdt på. Desverre tappet de sin siste årgang i 2010. Samme året leide de markene ut til Maurio Veglio, men i høst ble vinmarkene solgt. Til ukjent kjøper. Peter og Romy fortsetter å bo i huset på gården i 10 år til, og det er jo lov å håpe at de tar opp produksjonen igjen, men inntil videre kan vi jo glede oss over at det finnes 4 årganger av vinene tilgjengelige.

Cascina Ebreo Sinche 2006 

Cascina Ebreo

Ebreos viner på Vinmonopolet.