Nittardi Chianti Classico 2011 og Chianti Classico Riserva 2009

Chianti Classico09-11

Jeg hadde den glede av å møte grunnleggeren av Nittardi, Peter Femfert, under et lunchbesøk i Oslo for en måneds tid siden. Et hyggelig møte med en hyggelig mann, som lager flotte viner!

–  –  –

Nittardis vinmarker er unikt plassert i åsryggene og skogene mellom Castellina in Chianti og Panzano i det sørlige Chianti Classico. Her har de totalt 120 hektar marker, 12 hektar av disse er vinmarker, 5 hektar er beplantet med oliventrær mens resten (103 hektar) er skog. Det gamle navnet på huset Nittardi var «Nectar Dei» (gudenes nektar), noe som absolutt gjenspeiles i vinene deres. Jordsmonnet på Nittardi består mye av skifersteiner, som gir vinene godt med mineralitet.

Nittardi har også 37 hektar marker i Maremma, hvorav 20 hektar er vinmarker som er beplantet med Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot, Syrah, Tannat, Vermentino og Roussanne.

Casa Nittardi
Nittardis hovedhus (tilhørte tidligere Michelangelo Buonarroti)
foto © Nittardi

Da Peter og hans italienske kone, Stefania Canali, overtok gården i 1981, var bygningene i ruiner. Siden den gang har de gradvis bygget opp gården fra spede 3 hektar til dagens 12 hektar med vinmarker, og i prosessen blitt en av Chiantis topp produsenter. I dag er det Peters sønn, Leon, som har det daglige ansvaret på gården.

I tillegg til å lage flotte viner, driver også Peter gallerier i Frankfurt, med samarbeidspartnere i Spania, Frankrike og Italia. Hans sans for kunst har også gitt seg til kjenne i at hver enkelt av hans flasker er pakket inn i papir med forskjellige motiver fra kjente kunstnere, i tillegg til at etikettene på flaskene utsmykket med lignende kunst. Hvert år inviteres en ny kjent kunstner (Yoko Ono, Dario Fo, Günter Grass for å nevne noen) til å utsmykke etiketter og innpakning til vinene. På gården er det også en skulpturpark med utsmykking fra forskjellige kunstnere.

Det har vært mange eiere av gården før Femfert tok over. En av de mer berømte eierne var maleren Michelangelo Buonarroti (bedre kjent som «Michelangelo») som ofte førte Nittardi viner med ham som en gave når han dro for å besøke paven i Roma. En tradisjon som Peter Femfert har bragt videre.

Oliva di Nittardi 2013-1
Verdens beste olivenolje? Fåes kun hos importøren (Gaia WInes) til 195.- kr. Et røverkjøp!

Nittardi lager også en veldig god olivenolje på Moraiola og Corregiola oliven. Den ble faktisk kåret til verdens beste olivenolje på messen «SOL» under Vinitaly 2014. Oljen har en har en grønn, nøttaktig, sterk og god konsentrert smak som setter sine spor. Kun 2000 flasker produseres årlig. Oljen kan handles direkte fra importøren gaia@gaiawine.no.

Men nok snakk om etiketter, innpakning og kunst! Det er smaken av vinen som skal stå i høysete, og det gjør den til gangs her! Av de fem vinene vi fikk smake under lunchen, holdt alle en høy kvalitet. Jeg valgte disse to Chianti Classicoene som gav meg mest, både på smak og pris.

Classico 2011-1

Nittardi Chianti Classico Artist Label 2011
Den enkleste av disse to vinene er også den friskeste, som gjerne passer best til pastaretter. Den er laget på 90% Sangiovese og 10% Canaiolo Nero druer, fra 5 forskjellige områder på Nittardi gården.

Fermentering foregår over 3 uker i temperaturkontrollerte, rustfrie ståltanker uten tilsatt gjær. Underveis utføres både «punch down» og «pump over» for å få litt mer farge og fylde. Hver parsell vinifiseres for seg, og ingen blend foretas før vinen har ligget en tid i fat – hvor den endelige seleksjon finner sted etter ca 5 måneder. Vinen lagres videre i 12 måneder på brukte franske eikefat (500 liter), og får tilslutt 6 måneders flaskelagring.

Chianti Classico 2011 har en frisk, kjølig, duft av moreller og kirsebær. På smak er den absolutt  fyldig men også frisk og lett med gode smaker av kirsebær, skogsbær, pent fatbruk, balanserte tanniner og en lang og frisk ettersmak med fine mørke undertoner. Serveres temperert til 17º C. Drikkes fint nå og i 5 år fremover.

Som matfølge til denne vinen anbefaler jeg Osso Buco in bianco, oksehale med fersk pasta, eller lam i appelsinsaus.

Classico Riserva 2009-1

Nittardi Chianti Classico Riserva 2009
Nittardi Riserva er et utvalg av de beste druene fra enkeltmarken «Vigna Alta» og lages kun i gode årganger. Marken ligger på 500 meters sørvendt høyde, noe som skaper store temperaturforskjeller og gode vekstforhold. Druesammensetningen for denne vinen er 95% Sangiovese og 5% Merlot. Vinrankene her står i jordsmonn med skiferlignende Galestro og Albarese steiner.

Kun utvalgte druer høstes fra de 20 til 30 år gamle vinstokkene på Nittardis høyest beliggende vinmark, i slutten av september. Etter mykpressing fermenteres vinen i 14 dager på temperaturkontrollerte stålfat. Sangiovese og Merlot druene lagres hver for seg i 24 måneder på franske eikefat (225 liter og 500liters) hvor 30% av tønnene er nye, før ytterligere 8 måneders lagring på flaske.

Riserva 2009 har en herlig duft av saftige moreller og innbydende mørke krefter. Store og mørke, saftige, smaker av friske kirsebær, hint av vanilje. Veldig konsentrerte smaker, men pent balansert og pakket inn i en kjølig syrlighet. Ekstremt flott balanse mellom de mørke kreftene og den kjølige frukten, meget pent fatbruk. Lang og god ettersmak. Serveres temperert til 17º C. Drikkes fint nå og i 5-10 år fremover.

Drikk til kraftige retter som entrecot de beufhelstekt lammelår, og indrefilet med rødvinsglasert løk.

Maremma pozzo
Maremma vinmarker nær Scansano
foto © Nittardi

Aperitif.no

Jancis Robinsons tasting notes

BKWines.com

Handpicked Wines

Nittardi.com

Trykk her for alle Nittardis viner på Vinmonopolet.