WillemsWillems Herrenberg Riesling 2016

Riesling er en populær drikk her i landet, men når det finnes hele 1586 forskjellige av sorten på Vinmonopolet skal det litt til å finne frem til den eller de som passer din gane! Da er det spesielt moro å finne en kvalitetsvin som denne pent modne Rieslingen fra WillemsWillems.

–  –  –

Carolin Hofmann (født Willems) studerte vinproduksjon i Geisenheim og tok over gården WillemsWillems i Saar regionen fra foreldrene i 2001. I 2006 giftet hun seg med vinmakeren Jürgen Hofmann som hadde sin egen gård i Reinhessen og sammen gjennom deres kjærlighet dannet det grunnlaget for et felles prosjekt på tross av den fysiske avstanden mellom de to gårdene. De besluttet blant annet å vinifiserer vinene fra begge eiendommene på felles, nye og moderne fasiliteter som produksjonslokaler, smaksrom og bolig i Jürgens hjemby Appenheim.

I dag har Willems-Willems 6 hektar vinmarker i Saar og produserer 50 000 flasker årlig mens Hofmann med sine 23 hektar i Rheinhessen produserer 280 000 flasker. Halvparten av vinstokkene er 35-70 år gamle mens for Herrenberg er de 40 år gamle. Hele 90% av produksjonen deres er av Riesling druen, mens de resterende er 5% Pinot blanc og 5% Pinot Noir (Blanc de Noir). Enkeltmarksvinen «Herrenberg» er oppkalt etter den gamle og berømte Niedermenniger Herrenberg vinmarken hvor de røde skiferjordene gir vinene en umiskjennelig fin karakter. Carolin har i tillegg en særegen stil som innebærer relativt sen innhøsting og forlenget fatmodning for å temme den høye syren man får fra skiferjordsmonnet i Mosel.

fakta
– 30% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA og Belgia
– begge gårdene er nå i ferd med å bli biologisk sertifisert

Utsikt fra markene mot Saar elven. foto © WillemsWillems

vinifikasjon
Vinmarken Herrenberg ligger sørvestvendt på toppen av bakken over byen med vinstokker som er 40 år gamle. Hele drueklasene presses, ingen avstilking eller maserasjon før Mosten spontangjærer og får 8 måneder på bunnfall på gamle 225l franske fat. Til slutt klares vinen og får 9 måneders flaskelagring før salg.

smaksnotater
Denne kommer virkelig til sin rett etter å ha stått åpen på flaske i et døgn. Syren blir noe dempet og frukten kommer bedre frem. Den har en lett duft og smak av petroleum/skifer med en pent modnet frukt. Uttrykket er en frisk og tørr, pent balansert Riesling med gode runde smaker av grønne epler og aprikos med en fin syrlighet og preg av salt i avslutningen. Den drikker godt alene men er best sammen med mat og da er intet bedre enn et nyfisket stykke skrei. Nam! Drikk temperert til 10℃.

PS! Det er i skrivende stund kun få flasker igjen av 2016 årgangen, men 2017 blir tilgjengelig snart i følge importøren.

Willems-Willems Herrenberg Riesling trocken 2016
Willems-Willems