Von Hövel Scharzhofberg Riesling Spätlese Feinherb 2010

Scharzhofberg Feinherb 2010_s

Her om dagen laget jeg en sufflë med blåskimmelost og hvitvin som jeg hadde jeg plukket ut en Scharzhofberg Riesling fra Von Hövel til. Sufflêen falt sammen, men vinen var en åpenbaring! Det er lenge siden jeg har smakt en så elegant sødme i en vin.

Weingut von Hövel holder til i Oberemmel like ved byen Konz, midt-vest i Tyskland ikke langt fra grensen mot Luxemburg og Frankrike. Gården har vært i familien i 6 generasjoner og eies av Eberhard von Kunow, men siden 2009 har sønnen, Max von Kunow, tatt over ansvaret. Noe som har resultert i ytterligere forbedringer i produksjonen, og Von Hövel er i dag regnet som en av de tre beste produsentene av stilarten Feinherb. Eiendommen til Von Hövel er en av de opprinnelige VDP medlemmene og har i dag 12 hektar fordelt på 4 vinmarker, Oberemmeler Hütte, Scharzhofberg, Rosenkamm og Kanzem Hörecker, alle beplantet med Riesling. Totalt produserer de ca 100 000 flasker vin per år.

Von Hovel-2
foto © Weingut Von Hövel

Markene ligger flott til ikke langt fra elven the Saar, som går fra nordøst i Frankrike til vest i Tyskland. Tidligere gikk området under betegnelsen Mosel-Saar-Ruwer, men dette ble lovendret til å kun hete Mosel i 2007. Produsentene skal da egentlig bare bruke Mosel som stedsbetegnelse på etikettenes fremside, men siden Von Høvel er medlem av VDP gir det mulighet for å bruke Saar i stedet. Saar er kjent for å produsere mer mineralske og fruktige rieslingviner siden mikroklimaet i Saar er kjøligere enn i Mosel. Druene modnes senere her og kan få et mer behagelig syrepreg uten et høyere sukkernivå.

Scharzhofberg er en berømt Grand Cru fra Saar. Jordsmonnet er av devon skifer, og markene får mye sol og har rikelig tilkomst av vann. Vinrankene her er fra 35 til 100 år gammel. Scharzhofberg Riesling Spätlese Feinherb 2010 ble fermentert i 18 timer på 1000 liters, 80 år gamle, tyske eiketønner, før den fikk 12 måneder på ståltank og til slutt 1 år på flaske før salg.

Von Hovel-1
foto © Weingut Von Hövel

Von Hövels Scharzhofberger har en superelegant sødme, en sødme som balanserer på en skarp syrlighet. Lett og samtidig fyldig vin med smaker av modne grønne epler, noe fersken, sitrus og en flott mineralitet. Smakene bare henger og henger i munnhulen. Frisk og god ettersmak. Vinen er anbefalt å drikkes mellom 2015 og 2020, men jeg synes den smaker aldeles utmerket nå.

2010 årgangen av Von Hövels Scharzhofberger ble kåret av Gault Millau til den beste off-tørre Rieslingen i Tyskland. Andre gode årganger av denne er, 1990, 1993, 1999, 2003, 2005, 2010 og 2012. For øyeblikket er det 2010 årgangen som er tilgjengelig gjennom bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Den står listeført med 2011 årgangen, men siden det er ca 50 flasker igjen av 2010 selges denne ut først. 2011 blir tilgjengelig til våren.

Passer utmerket til ostesufflè, blåskimmelost, kyllingsuppe, ovnsbakt chorizopølse, og patèer.

The Winegetter

Weingut von Hövel   -kart

Von Hövel Scharzhofberg Riesling Spätlese Feinherb 2010