Vincent Pinard Charlouise Sancerre Pinot Noir 2012

Charlouise2012-1

Mitt generelle syn på viner fra Sancerre var stort sett at det var lette og slanke, syrlige, hvite viner som skulle drikkes unge en sommersdag. Men etter nylig å ha romstert rundt dernede på en 12-13 vingårder og smakt noen hundre viner på 4 dager, er oppfatningen, gledeligvis, en annen.

Det vil komme flere inntrykk fra turen fortløpende, men i helt tilfeldig rekkefølge kommer det her en rapport på en, garantert uventet, Pinot Noir fra Sancerre! Uventet fordi de fleste nok forbinder Sancerre med hvite, tørre, viner. Men Vincent Pinard, som produserer totalt 100 000 flasker vin per år på 17 hektar, lager blant annet en utmerket Pinot. Vinen heter Charlouise Sancerre 2012 og er laget på 100% Pinot Noir.

Domaine Vincent Pinard holder til i byen Bué, ca. 8 minutters kjøretur sørvest for Sancerre. Gården drives i dag av brødrene Florent og Clément, tyvende generasjon Pinard. Florent og Clément eier totalt 17 ha og driver tradisjonelt og økologisk vindyrking. Vinmarkene ligger i åskammene i og rundt Bué. De fleste vinstokkene er plantet rundt 1960.

Pinard hovedhus
Hovedhuset til Vincent Pinard

vinifikasjon
Druene dyrkes økologisk, og jordsmonnet består hovedsaklig av leire og kalkstein (Caillottes). Alle druene destemmes, og maserasjonen temperaturkontrolleres på 15-17° C. 2/3 av vinen lagres på nye eikefat, mens 1/3 av vinen lagres på 1 år gamle eikefat i 18 måneder før den tappes på flaske.

smaksnotater
Vinen ble først smakt på gården i Bué, ble umiddelbart likt og et eksemplar ble tatt med hjem og nå smakt igjen.
Roser, røde bær, kjøttfull og frisk på duft. Flott tyngde og behagelig frukt. På smak er den også kjøttfull, modne moreller og røde plommer, lett krydret kjølig i stilen Lett eiket, burgunsk i stilen, kjøttfull på smak, frisk og fint integrert eik, noe vanilje men avrunder så evig forfriskende med lette smaker av bringebær og en lett syrlig ettersmak. Vinen overrasker og behager til ettertanke og påfyll, igjen og igjen. Vinen er drikkeklar nå, men kan fint lagres i 10-12 år. Det var en glede å drikke den, og trist at den nå er tom. Det er bare å håpe at produsenten vil ta denne inn i sortimentet snart.

Jeg drakk denne til hvitvinsmarinert, grillet svinefilet med rødbetsalat og aioli til, ganske enkelt og supergodt. Men det blir ikke feil å nyte denne uten mat, temperert til 16° C.

Den eneste vinen fra Pinard som er tilgjengelig på Vinmonopolet i dag er Sancerre Florès 2012, en lett fruktig og frisk sak med en dempet smak av stikkelsbær, eple og lime. En fin sommervin.

Domaine Pinard