Vietti Roero Arneis 2017

Roero Arneis er kanskje ikke den mest kjente druen eller den du drikker mest av. Men gi den en sjangs, kanskje spesielt denne, da det er den som for meg er en av de mest spennende vinene av sorten.

–  –  –

Vietti holder til midt i vakre Castiglione Falletto i Piemonte, bare en 20 minutters kjøretur sør for Alba. Mario Vietti lagde den første Vietti-vinen i 1919, mens det var Alfredo Currado (Luciana Viettis ektemann)som i 1952 begynte å vinifisere enkeltmarksviner som Brunate, Rocche og Villero.

På 1870 tallet ble Arneis ofte brukt til å mykne tanninene og for å skape balanse Barolo-vinenene laget på Nebbiolo, derav det felles synonym for Nebbiolo Bianco, Barolo Bianco eller White Barolo. Arneis ble ofte plantet sammen med Nebbiolo vinrankene for at den søte duften av modne Arneis bær skulle tiltrekke fuglene og holder dem vekk fra de mer verdifulle Nebbiolo druene. Vietti er kjent for å ha re-introdusert den lenge glemte druetypen Arneis. Alfredo er kalt ”Arneisens far” og investerte tid og krefter på å gjenoppdage denne utdøende druesorten i 1967. I dag er Arneis den mest berømte hvite druesorten fra Roero området, nord for Barolo.

Arneis er en vanskelig drue å dyrke, den blir lett angrepet av meldugg og andre sopp-sykdommer. Men nyere forskning og kloning har fremskapt druestokker med høyere toleranse for sykdommer, druene blir best og beholder syren best i vinmarker med mye kalkinnhold heller enn leire og sand. Druen har naturlig moderat syreinnhold og må plukkes til rett tid da druene lett blir overmodne. Takket være moderne vinifikasjon og bedre kunnskap blir dagens viner på Roero Arneis friskere enn før. Ofte er vinene aromatiske med honningtoner, aprikos og mandler som typiske aromaer, forholdsvis rike, matvennlige viner som passer til lokal mat. Veldig godt med lettere pasta, fisk og til lyst kjøtt.

Castiglione Falletto. foto © Svein Lindin

vinifikasjon
Druene kommer fra vinmarker som ligger i midten av Roero-området, i Santo Stefano Roero. Vinmarkene her er 25 år gamle
Innhøstningen starter rundt midten av september. Fermenteringen skjer i rustfritt stål ved en temperatur på 10-12° C for å bevare noe naturlig CO2 fra gjæringen. Vinen får ikke malolaktisk gjæring for å beholde skarpheten og friskheten. Vinen modnes på rustfrie ståltanker frem til tapping på flaske.

smaksnotater
Vinen har elegante og lette smaker av melon, aprikos, mandler og modne epler. Fruktsmakene er rike med en leskende fedme, men samtidig er den bra frisk men med stor bredde og eleganse i smaksbildet. De innledende smakene går over i en  bittertørr, frisk, utgang som gjør den spesielt god til mat som vitello tonnato eller posjert egg i spinat og bacon. Serveres temperert til 9-10° C. Drikkes helst ung og innenfor 4-5 år.

Vietti Roero Arneis 2017

Vietti s.r.l.