Posjert egg i spinat og bacon

Jeg hadde ikke laget posjert egg før og balte bra for å få et noenlunde bra resultat første gang. Det hjalp ikke akkurat at det samtidig satt 12 sultne menn med gaffel i hånd og ventet på forretten mens eg balte som verst! Men når resultatet ble som det ble, var det verdt det.

–  –  –

til 4 personer

4 store egg
3 brødskiver
1 pakke bacon
1 ss olivenolje
10 g baby spinat
2 ss hvit eddik
fersk muskatnøtt
rødløk
pepper
salt

Legg brødskivende i ovnen på 100° C i 10 minutter til de blir lett sprø. Ta de ut og la avkjøle seg litt. Stek også baconet på en stekeplate i ovnen på 200º C i 10 minutter til de er sprø. Ta de ut og legg baconet på et tørkepapir for å renne av seg. Legg til side en remse bacon og resten sammen med brødsmulene og kjør det i en kjøkkenmaskin i noen sekunder. Legg i en liten bolle og krydre med en klype salt og pepper.

Varm litt olivenolje i en dyp stekepanne. Ha i spinat sammen med 3 ss vann og stek lett på moderat varme mens du rører lett til bladene har krympet noe, ca 3 minutter. Ta stekepannen til side og la spinaten holde seg varm til servering. Krydre med salt og pepper.

Så er det det vanskeligste da, å posjere egget. Etter mye prøving og feiling fikk jeg noenlunde kontroll på det. Trikset er å koke opp en gryte med vann med 2ts salt og 2 ss hvit eddik. Skru ned varmen på vannet til det ikke koker lenger, kun simrer. Ta en spiseskje og sett vannet i en sirkulær bevegelse, kakk egget og hold det tett over vannet og midten av gryten. Slipp forsiktig oppi. Pass hele tiden på at vannet er i samme sirkulære bevegelse. Eggehviten skal holde seg rundt eggeplommen. Så enkelt, så vanskelig. Det gikk med noen egg i denne øvelsen! Etter 4 minutter tar du de flotte posjerte eggene ut med skjeen og legger de over på et rent håndkle et lite øyeblikk før du anretter det på tallerken.

Anrett spinaten først, dryss baconblandingen over, noen finskårne bacon og rødløkskiver og til slutt egget. Dryss en klype muskatnøtt over og lag et snitt i egget så plommen renner ut. Server!

Rings Saumagen Grosses Gewächs Riesling Trocken 2016 er i seg selv en super vin med friske, balanserte og fyldige smaker. En svært god riesling, Grosses Gewächs sågar. Ingen lettvekter altså, men svært nyansert og dypsindig vin som kan nytes nå eller om 10-15 år frem i tid. Sammen med den fyldige smaken fra egget og det tørre, lett salte baconkrumlene og vinen temperert noe kaldere (10° C) enn retten, ble kombinasjonen ikke mindre enn superdeilig!