Tesch Karthauser Riesling Trocken 2010

Tesch Karthauser 2010-1

Er dette Martin Tesch sin beste vin? Jeg mener det. Etter å ha smakt den igjen for noen dager siden med minnene fra smakingen av den, og resten av hans viner, under besøk på gården hans både i 2011 og i fjor, og det er klart at denne har utviklet seg positivt siden da. Den har fått mer karakter og fylde, hvis en kan si det om en knusktørr vin. Jeg ble i alle fall positivt overrasket og glad over å ha smakt den igjen.

–  –  –

Weingut Tesch har 22 hektar vinmarker i og rundt byen Langenlonsheim i Nahe, Tyskland. Her produseres det årlig ca 170 000 flasker med tørre hvitviner hvorav 90% er Riesling, 5 % Pinot Blanck og 5% Pinot Noir. Han har ingen Grand Cru og nesten bare enkeltmarks-viner. Jordsmonnet til Karthauser består av rød, jernholdig, skifer og ligger ovenfor den lille byen Laubenheim ved elven Nahe, nord for Langenlosheim. Markene her er sørvestvendt og formet som et amfiteater. Varmen samles og lagres mer effektivt her, slik at druene modnes tidligere enn vinrankene fra de andre markene.

Vinrankene her er 45 år gamle og druene til Karthauser har blitt selektivt plukket for hånd, mosten har fått 45 dagers gjæring og blitt filtrert 2 ganger (racking), og blitt lagret i 9 måneder før den ender på flaske og kommer på markedet. 2010 var et utfordrende år for å få høstet modne druer, avlingene var ekstremt lav (under 30 hl/ha.), men resultatet ble allikevel en kompleks og godt strukturert vin. 2011, 2012 and 2013 årgangene har vist seg å gi gode avlinger og perfekt modne druer.

Martin Tesch-2
Martin Tesch. foto © Jørn Broll

Karthauser 2010 har en fylde som jeg ikke finner i så mange andre tørre Rieslinger. Den er superfin på duft. Frisk og floral med hint av flint og grønne epler. På smak er det også modne grønne epler, fersken, tropiske frukter, blomster, med en frisk og samtidig lett smøraktig fylde. Smakene er presise, elegante, og smakfulle. Mineraliteten er fremtredende, fin og frisk syrlighet som kler vinen. Digger vinen, digger vinmakeren. En mann med mange gode ideer og en smittende, høy, latter.

Drikk temperert til 9-10° C, drikkeklar nå, men kan lagres i 3-4 år til.

Det er en vin jeg kommer til å kjøpe flere av og ha i vinskapet til passende anledningen. Som for eksempel til grillet kveite, laksekonfit eller milde asiatiske retter.

One brilliant bottle

Organic Wine Journal

Tesch Karthauser Riesling Trocken 2010

Weingut Tesch

Les gjerne også min artikkel fra 2011 om mitt møte med Martin Tesch (trykk her).