Streuselkuchen

streusselkuchen101
foto © Aneta Kisielewska
(smaacznykasek.blogspot.no/)

Krumlekake, eller «Streuselkuchen» gir gode minner fra farmors kjøkken. Det var ikke store kjøkkenet, men farmor hadde den plassen hun trengte og ut kom de herligste retter til glede for hele familien. Denne kaken var en gjenganger som var godt likt av oss barnebarn, spesielt krumlene på toppen. Duftene fra kjøkkenet nådde oss lenge før kaken kom på bordet. De beste minner, de beste smaker.

deig
500 g hvetemel
50-80 g meierismør
50-100 g sukker
2,5 dl melk
1/2 sitron
25 g gjær
2 egg

Smelt smøret og lunk melken i det. Rør ut gjæren i væsken og pisk inn eggene og sukkeret. Ha i nesten alt melet og bland raskt sammen. Ha i mer mel om nødvendig, deigen bør ikke være for fast. Riv skallet av sitronen og bland inn i deigen. Sett den til heving til dobbel størrelse.
Smør en stekeplate og bre deigen utover hele platen. Bruk et slikkepott til hjelp.

kjaerlighet
Fra kjærlighetens bro over elven, 50 meter fra hvor farmor bodde i Gleiwitze.

vaniljekrem
1 stk vaniljestang
5 stk eggeplomme
2 dl kremfløte
2 ss maisenna
4 dl helmelk
1 dl sukker

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha begge deler i en kjele med melk og kok forsiktig opp. Pisk godt så vaniljefrøene ikke klumper seg. Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle som tåler kokende vann. Ha i én spiseskje vann om det blir for tykt. Fjern vaniljestangen fra melken. Hell den over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp. Pisk hele tiden. Hell blandingen gjennom en sikt og la den avkjøle seg. Pisk kremfløten stiv og vend den inn.

streusel (topping)
300 g hvetemel
200 g smør
125 g sukker
2 ts vaniljesukker

Romtemperer smøret, ha alle ingrediensene i en bolle og elt det hele sammen med fingrene slik at det blir små «krummer».

Ta 10 modne røde plommer eller tre ganger så mange jordbær. Ta av skallet, fjern stenen og del i passe store biter. Legg utover deigen. Ha vaniljesausen over og til slutt krumle (Streusel) toppingen. La kaken heve på nytt i ca. 25 minutter, før den skal stekes ved 200 grader i ca. 30 minutter Kan fryses og varmes opp igjen som vanlig gjærbakst.

Erpacrife Moscato 2010-1

Det er ingen tvil om hva som passer til denne kaken. Hva friskussen heter? Erpacrife Moscato Metodo Classico 2010. En mer frisk, perlende og sensuell sødmefull vin laget på champagnemetoden skal letes lenge etter. Jeg serverte denne til jobbens julebord til vaniljepannacotta med bringebær, og det var også her fulltreff. Det virker som om denne spesielle vinen matcher og gleder mange retter og mange mennesker. Jeg er egentlig ikke overrasket, for jeg digger den sjæl:)

tidligere artikkel om Erpacrifen