Mas Janeil Sarrat del Mas Vin Orange 2019

Oransjevin er en type hvitvin som lages ved at grønne druer (hvitvinsdruer) får en ekstra lang maserasjon (skallkontakt) slik at mosten får trekke ut mer smaks- og aromastoffer fra skallet. På gården Mas Janeil har de her laget en knallvin av sorten som gleder i hver munnfull.

–  –  –

Domaines Francois Lurton eier eiendommer i Frankrike, Argentina, Spania og Chile men det er fra denne spesielle eiendommen deres, Mas Janeil i Roussillon, hvor de altså lager denne fine oransjevinen. Gården finner du ved foten av Corbières appellasjonen i Languedoc-Roussillon, i hjertet av Agly dalen på sydspissen av Frankrike.

Det var Andre Lurton, en av de viktigste produsentene i appellasjonene Entre-Deux-Mers og Pessac-Léognan, som startet det hele, men i dag er det hans sønn François Lurton som styrer de fem gårdene under paraplyen Domaines Lurton. François jobbet som vinmaker i Argentina, Chile, Spania og Frankrike på slutten av 80 og 90 tallet. Her så han et stort potensiale også utenfor Frankrike og begynte å kjøpe opp vinmarker og bygge opp nye vingårder. I dag lager han vin med stor suksess i fire land, Piedra Negra i Argentina, Araucano i Chile, Campo Eliseo og Hermanos Lurton i Spania og altså Mas Janeil i Frankrike.

På gården Mas Janeil har de 34 hektar med vinmarker og produserer omtrent 120 000 flasker vin basert på Grenache, Macabéo, Chardonnay, Viognier, Syrah, Mourvèdre, Vermentino og Carignan noir. Vinmaker på Mas Janeil, Xavier-Luc Linglin er utdannet ved Upper School of Agriculture som agronom med spesialitet mot ønologi og har i dag 34 års erfaring i Frankrike og utlandet.

Xavier-Luc forklarer at alle druene blir plukket og vinifisert uten svovel. Han systematiserer ikke naturlig gjær men er for tiden i full fylogenetisk arbeid på en av vingårdene i Spania. Jeg gjør mye pre-fermenteringsmaserasjon med biobeskyttelse i rødvin, men også her må druene dra nytte av det. For de røde blir arbeidet med «capen» utført i henhold til reduksjons-potensialet i mosten. Det vil si at oksygenet som blir gitt til tanken under gjæring avhenger av styrken til tanninene som ekstraheres. Han jobber også mye med bunnfall og holder vinene der så lenge som mulig. Dette preserverer vinen naturlig og innholdet av gjærene som frigjøres når de dør, er også en kilde til fedme og volum i vinen til slutt.

De aller yngste vinrankene på gården ble plantet i år mens de eldste er opptil 61 år gamle. For denne oransjevinen kommer druene fra vinranker som er 25 til 30 år gamle. Av gode årganger er 2020 et fantastisk år for “Sans Soufre”, i 2015 var Pas de La Mule svært god, og 2012, 2016 og 2020 var ypperlig for Mas Janeil hvit.

fakta
– hele 98% av produksjonen selges til utlandet
– første årgang for Sarrat del Mas var i 2016

«Bush» vinranker hos Mas Janeil. foto © Mas Janeil

vinifikasjon
Druemiksen på denne er 40% Macabei, 30% Sauvignon Blanc og 30% Grenache Blanc fra et jordsmonn på en blanding av jord, skifer og kalkstein. Mosten gjærer i 21 dager med hele drueklaser uten bruk av svovel, deretter modnes den i fat på en oksidativ metode. En metode som oppstod da Jacques Lurton, bror til François, «glemte» to fat Verdejo i kjelleren i Spania.

smaksnotater
Først av alt har denne en fantastisk flott farge, dyp orange, flytende gull! deilige fyldige smaker av aprikos, litchi, pære, fersken og nektarin, elegant, uendelig flott balanse, lett kremet, tørr med lang, lang, rik og luftig ettersmak som gir mersmak. Uten tvil den beste orangevinen jeg har fått servert! Denne vil jeg bare konsumere, lett avkjølt (10℃) uten mat, som aperitif eller til kontemplasjon. Drikkes best nå eller innen 5 år.

Mas Janeil Cuvée nr 3 Sarrat del Mas Vin Orange 2019

Domaine Mas Janeil