Scarzello Diferènt 2013

Scarzello Rosato 2013-1

Rosèvin vinterstid? Ja, hvorfor ikke. Denne vinen er for god til å la gå fra seg usmakt, og nå er den på sitt beste. Jeg smakte den igjen i begynnelsen av desember i fjor, i godt selskap med produsenten, Federico Scarzello. Vinen har utviklet seg til det bedre og fremstår som en knallgod følgesvenn.

Diferènt ble egentlig til ved en tilfeldighet da importøren fikk smake en fatprøve av en tank som egentlig var et biprodukt av rødvinsproduksjonen (Nebbiolo og Barbera) til Scarzello. Under maserasjonen, og innen et døgn er gått av gjæringsprosessen, tappes en del av mosten fra gjæringsfat til et eget fat. Denne metoden kalles Salasso metoden (fransk for Saignee som betyr ”blødd”).

Her lå den og godgjorde seg uten at Federico hadde en bestemt plan med biproduktet da det ble smakt. Men resultatet var så godt at selv om Federico ikke ville lage en Rosato, ble han overtalt og resultatet ble denne flotte og spesielle rosevinen som kun er å finne her i Norge.

Vigna MerendaScarzello

smaksnotater
2013 årgangen i Piemonte ga generelt veldig fruktige og gode viner, noe som denne rosèvinen også har bærer preg av. Fra den ble smakt for et år siden har den modnet fint og har nå en litt kremet fedme, nesten smøraktig, balansert, saftig og fyldig smak av røde bær. Vinen har tyngde men er også lett og ledig med en frisk og fin utgang. I det hele tatt en svært behagelig vin. Drikkes best mellom 10-12° C.

Diferent er en litt anderledes rosevin som passer både til sommerstid, siden den er frisk og fin, og til vinterstid fordi den også er fyldig og kraftig. Ca. 1500 flasker er produsert av denne og per dags dato er det kun 300 flasker igjen på Vinmonopolet. Selv har jeg nettopp kjøpt ti stykker til å glede meg over de i løpet av året.

For en måneds tid siden smakte jeg den på Skur 33 til grillet blekksprut, noe som var fantastisk godt, men den kan også nytes alene eller for eksempel til sjømatrisotto.

Scarzello Diferènt 2013

Azienda Scarzello