Portugal kaller

Fields-1A

Innhøstningen var for det meste avsluttet da vi ankom Portugal i forrige uke, høsten hadde satt inn og strødde rundt seg med sin ødsel av farger. Vi var fire norske skribenter som satte foten på Portugisisk jord, invitert av Wines of Portugal for å oppleve noe av det beste vindistriktene i landet hadde å by på. Her er et lite sammendrag.

Det første møte var med Quinta da Falorca en kvalitetsprodusent fra DAO distriktet som imponerte spesielt med hvitvinen, Reserva Branco 2014 og rødvinen T-Nac 2010, laget på 100% Touriga National. Fra neste møte med portvinsprodusenten, Grahams, plukket jeg med meg hjem deres 20 år gamle Tawny Port, og kurositeten Taylors 1995 Vintage Port fra flyplassen i Porto.

Ramos Pinto-m2
Quinta Ramos Pinto sees nede i dalen. Foto © Jørn G. Broll

Å ankomme Ramos Pinto er et vakkert studie, med eller uten høydeskrekk. Vegen snirkler seg 2 kilometer, bratt ned i dalen til gården, nesten uten mulighet for andre biler å passere på veien! Men når fremme ville vi nesten ikke dra derfra igjen! Etter en super portvinssmaking sammen med en delegasjon av spanske pressefolk, spiste vi alle en av de bedre hjemmelagde lunsjene med utmerkede viner til. Alt servert på terrassen med den vakreste utsikten. En opplevelse som sent vil glemmes.

Anbefaler spesielt deres portvin, 20 Years Tawny Quinta do Bom Retiro. Smashing!

Quinta dos Murcas
Quinta dos Murcas. Foto © Jørn G. Broll

En kjøretur oppover Douro elven og en kort båttur over på motsatt bredd i en liten trebåt, og vi var fremme ved Quinta dos Murcas hvor vi ble møtt av en smilende vinmaker, Pedro Tamagnini. Høstfargene og vingårdens marker var slående vakre, jeg skulle gjerne ha tilbragt mer tid her enn de timene vi hadde til rådighet.

Fat/tank-prøver ble smakt og lunch ble inntatt på den fasjonable restauranten Rui Paula DOC, bare en kort båttur tilbake til motsatt side av elven igjen. Her fikk vi servert Quinta dos Murcas sin friske og fine Assobio White 2014 til svinecarpaccio og lettsaltet torsk, vinen funket veldig bra til begge rettene. Quinta dos Murcas Red Reserve 2010 var også en flott (rød)vin som gikk utmerket både til torskeretten og til ovnsbakt geit med ris.

Murcas
Foto © Jørn G. Broll

Jeg har tidligere anmeldt Wine & Soul sin Pintas 2012, og det var et bra kick å endelig få muligheten til å besøke vingården som ligger 15 minutters kjøretur nord for Pinhào. Ikke minst var det en glede å møte vinmakeren, Jorge Serôdio Borges.

Wine & Soul er merkelig nok uten norsk importør for øyeblikket, etter Tom Martinsen nylig forlot importøren Red & White, men det varer nok ikke lenge. Deres Passadouro Touriga National 2013 og Pintas Character 2013, er begge utmerkede viner, ikke minst deres 10 år gamle Tawny Port. Nam!

Portviner-A
Foto © Jørn G. Broll

Rui Paulas restaurant, DOP, i Porto er en super kulinarisk opplevelse. Her møtte vi også produsenter fra Beirrada distriktet, en gruppe som kaller seg Baga Friends, som viser seg å være en positiv overraskelse. Spesielt Alexandre Almeida lager noen veldig interessante viner. Hans valg med å blande litt Touriga National druer sammen med den lokale Baga druen (30/70) i Bucaco Tinto Reserva 2010, gir den lille ekstra dybden som skiller hans viner ut fra de andre.

Luis Pato Winery er en annen produsent som jeg synes lager noen interessante viner, spesielt hans AM Vinho Rosé 2010 som er selvskreven til Créme Brùlée. En lovende ung, målrettet, vinmaker, Sara Matos som jobber for Luís Pato, har sin første egenproduserte hvitvin snart ferdig, som hun allerede har fått gode tilbakemeldinger på. En vinmaker det skal bli spennende å følge utviklingen til fremover.