Planeta Etna Rosso 2017

Det morsomste jeg vet er å finne gode viner til en relativt rimelig pris. Til 200.- kr synes jeg det var et særdeles godt kjøp, spesielt siden det også var en svært god vin. En vin jeg kommer til å kjøpe flere flasker av med det første!

–  –  –

Planeta familien har siden deres første vin kom på markedet i 1995 plantet mange nye vinområder og har i dag totalt ca. 360 hektar med vinmarker fordelt på 6 eiendommer over hele Sicilia. Her dyrkes det både lokale og importerte druevarianter, som gir viner med en helt annen stil og klasse enn hva som har vært vanlig på Sicilia.

Det hele begynte i 1985 da Don Diego Planeta, som den gang var bestyrer av Sicilias største kooperativ (Settesoli) bestemte seg for å starte sin egen vingård. Til å lede arbeidet satt han sin brors sønn Alessio Planeta og sine egne barn Francesca og Santi Planeta. 45 hektar ble plantet med Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Nero d’Avola, Aglianico og eksperimenter som Riesling. Etter oppstarten i 1995 ble Planeta utvidet, med flere vingårder og igjen to nye vingårder i årene som fulgte (1997 Vittorio og 1998 Noto). Det tok heller ikke lang tid før de ble en av Sicilias toneangivende vinprodusenter gjennom viner som ‘Chardonnay’, ‘Cometa’, ‘St. Cecilia’ og ‘Burdese».

Planeta har 6 forskjellige vingårder rundt øyen Sicilia.

Fra oppstarten på den lille vingården på familiens eiendom i Ulmo, nær Menfi, har Planeta de siste 24 år utvidet med eiendommer i Ulmo, Noto, Vittoria, Etna og Messina – en reise fra vest til øst på Sicilia, og gjennom Sicilias historiske vinområder, kjent fra antikken som arnestedene for flere tusen års kvalitetsproduksjon.

fakta
– Planeta har flere ganger mottatt Italias høyeste utmerkelse for vin, «Tre Bicchieri»
– den beste årgangen så langt er 2016 med 2017 tett på
– første årgang av denne vinen kom i 2012

foto © Planeta
foto © Planeta

vinifikasjon
Etna Rosso er produsert på 100% Nerello MascaleseFeudo di Mezzo vingården i nærheten av Etna, på østkysten av Sicilia. Jordsmonnet her består av svart lavasand, er rik på mineraler og omgitt av skog og nyere lavautbrudd. Druene plukkes for hånd og transporteres i kasser før de destemmes og fermenteres med skallkontakt i 14 dager, temperert til 23° C på eikefat og rustfrie ståltanker. Vinen omstikkes to ganger per dag før den modnes i 6-8 måneder på 50hl eikefat og rustfrie ståltanker.

smaksnotater
Denne rossoen er en deilig vin med kjølig frukt og en anelse fat på smak og duft. Smakene er ganske leskende med fremtredende og forfriskende røde bær, toner av rababra og svart pepper. Vinen har en god friskhet og en god intensitet, alt er pent balansert med integrerte tanniner, en lett tørr utgang og pirrende lengde på smakene. Drikk den gjerne til oksehale med fersk pasta eller til lammecarrè med jordskokkpurrè. Anbefalt drikkevindu er innen 6-7 år, server helst temperert til 16° C.

Planeta Etna Rosso 2017

Planeta