Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Ingefærglasert viltfilet

50 gr ingefær 1 dl vann 4 ss sukker 600 gr reinsdyrfilét , rådyr eller hjort 2 ss TineSmør 2 ss solsikkeolje 1 stk. hvitløksbåt Jordskokk-/eplepuré: 200 gr jordskokk 3 stk. middels store mandelpoteter 1 stk. sjalottløk 1 ss TineSmør 2 dl TineMelk Hel 2 dl TINE Matfløte 1 stk.…

Les mer


Créme Brùlée (ca 4 porsjoner)

8 eggeplommer 100g sukker 6 dl kremfløte 2 vaniljestenger brunsukker Skjær vaniljestengene i to og skrap ut vaniljen. Hell fløten i en kjele sammen med vaniljestengene og vaniljen. La det koke nesten helt opp (NB! Skal ikke koke). Pisk egg og sukker i en bolle, og mens du pisker heller du fløten…

Les mer


Pannacotta

ca 8 porsjoner 2 dl kremfløte 2 dl sukker 2 stk yoghurt naturell, Biola 4 stk gelantinplater 3 vaniljestenger (Tørsleffs) Del vaniljestengene på langs og skrap ut vaniljefrøene. Legg frøene og stengene i en gryte sammen med fløten, sukkeret og kok opp. Ha i gelantinen. La det stå i ca 10min mens…

Les mer


Kanelboller

gir ca 12 boller 4dl melk (30grader) 1kg hvetemel 150g sukker 2ts havsalt 2ts kardemomme 50g gjær 150g smør (deles i terninger) kanel 1 egg Varm melken fingervarmt. Smuldre gjæren i en deigbolle og rør den ut i melken. Ha i salt, hvetemel, sukker og kardemomme. Hold igjen smøret og 1dl av melken.…

Les mer


Skoleboller (ca 12stk)

3,5 dl melk 150 g smeltet smør 1 dl sukker 2 ts kardemomme 1 ts vaniljesukker 9 dl hvetemel 2,5 ts tørrgjær Vaniljesaus (bruk 2dl melk i stedet for 4dl) 1 egg Melis Bland alt i en bolle og elt på sakte fart i 10min. La deigen heve i 1 time, del deigen i ca 12 og rull ut til boller. Etterheves i…

Les mer


Sitronpannacotta

til 4 personer 1 appelsin 1 sitron 1/3 l fløte 90g sukker 2 plater gelantin Gelantinen legges i kaldt vann. Kok inn revet appelsinskall, saften av appelsin og sitron, fløte og sukker til det er litt redusert, ca. 15min. Ha gelantinen i, rør til den er løst opp i vesken. Settes til kjøling. Pisk 2…

Les mer


En Bollery Terres d’en Face 2006

Dette er en ny og fantastisk god vin på Vinmonopolets utvalg. Fruktig og fyldig med et helt smaksbilde. Mørke bær, integrerte fattoner. Flott fylde, mørk og tung, med lett avslutning. The vineyard, ‘En Bollery' is a plot just opposite Clos Vougeot. It sits in front of the Boisset family home, La…

Les mer


Quinta de Santa Julia Reserva 2001

Fyldig og kompleks med aroma av mørke bær. Fast og fyldig i anslaget, veldig god konsentrasjon, fine syrer og gode faste tanniner, sitter veldig lenge. En flott vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. Passer til gode retter med vilt, men også okse. 197.- kr

Les mer


Francis Coppola Cabernet Sauvignon 2006

We combine fruit from appellations as far north as El Dorado and as far south as Paso Robles, where soils range from sandy clay loam to black volcanic obsidian. Likewise, some of our vineyards experience a unique diurnal temperature pattern; extremely hot days are tempered by very cool nights,…

Les mer


Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore 2003

Dette er en fantastisk fyldig vin, intens rubinrød farge, fin moden fruktighet med preg av kirsebær og moreller, hint av lær og krydder, kompleks med flott bløthet og stor karakter. Kanskje årets beste vinkjøp. 133.- kr

Les mer


Libera Barbera d'asti 2003

Dyp rød. Aroma preget av plomme og fatkrydder, innslag av lær. Libera er 100% Barbera, håndplukket fra vinmarker i Agliano Terme. Det er forholdsvis unge vinstokker som benyttes. Etter gjæring og stabilisering har den lagt 12 måneder på eik. Den er rik med innslag av paprika, modne plommer,…

Les mer


Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon 2001

Dyp mursteinsrød farge, noe utviklet fruktighet, hint av brent tre, svakt eikepreget. Cabernet Sauvignon-parsellen har gjennomsnittsalder på druestokkene mellom 33 og 65 år. Tettheten er ca. 3550 planter pr. hektar. Årsproduksjonen av Cabernet Sauvignon er ca. 600.000 flasker. Vin fra…

Les mer