Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Sjokoladeparfaitkake med nøttebunn

nøttebunn 150 g mandler 150 g melis 4 eggehviter Mal mandlene i en kjøkkenmaskin, bland inn melis. Stivpisk eggehvitene og bland den forsiktig inn. Stek i smurt form (22-24 cm i diameter) ved 160 °C i 30-35 min. For en tid tilbake fant jeg en kombinert kakeform og kakefat som er veldig grei å…

Les mer


Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Bussia 2008

Denne, rimelige og meget gode Barberaen Barberaen kommer fra Bussia, en av de beste vinmarkene i Monforte. Lukter av karamell, moreller og blomster. Smak av boysenbær, lær og noe eik, friske tanniner. Meget lang og god ettersmak. Passer til stekt oksekjøtt, svinekjøtt og sterke oster. Drikkes nå…

Les mer


Skysaus

2 pk skysaus (3 dl vann) 2 dl matfløte 1 dl karamellsaus Følg anvisning på pakken, men bruk halvparten av vannmengden. Ha i matfløte og kok opp sausen mens du hele tiden rører om. Smak til med karamellsausen så den ikke blir for søt. La stå på platen på svak varme til den serveres. Karamellsaus 50…

Les mer


Ovnsbakt ananas med chili

1 hel ananas 2 ss honning 2 ss vann 1/2 dl limesaft 1/2 rød chili 1 vaniljestang Skrell ananasen og del den i fire. Skjær bort midtstilken. Legg ananasbåtene i en liten ildfast form. Press limesaft og bland det sammen med honning og vann. Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i honningblandingen.…

Les mer


Hvit saus

50 g smør 50 g hvetemel 6 dl melk 1 dl fiskebollesaft 1 ss muskat 1 ts cayenne pepper parmesan sitronskall maldonsalt salt Pisk smør og mel over middels varme i noen minutter i en tykkbundet kjele. Ha i litt melk og fiskebollekraft om gangen. Pisk jevnt i gryten hele tiden for å unngå å få…

Les mer


Trivento Eolo Malbec 2007

Eolo er Trivento sitt flaggskip. Kun 3600 flasker er produsert av denne årgangen. Druene kommer fra fra en liten vinmark på 4 hektar i området Lujàn de Cuyo i Mendoza, 910 m.o.h. Jordsmonnet er sandblandet leire med underliggende grus med stein i overflaten. Dette er en kraftpakke av en vin. En…

Les mer


Chilisuppe med safran og chorizo

1 løk 3 hvitløksfedd 1/2 rød chili 2 ss rapsolje 1 ts safran 1 ts sukker 2 hønsebuljong terninger 3 ss tomatpuré 1 boks chilibønner 1 boks hele, røde, paprika 1 boks hakkede tomater 5 dl vann 1 ss ferskreven ingefær 4 chorizopølser salt & nykvernet pepper parmesan Skrell og finhakk løk,…

Les mer


Ægir øl

Ægir Bryggeri er et mikrobryggeri i Flåm i Aurland kommune, Sogn og Fjordane fylke. Bryggeriet er oppkalt etter den norrøne guden Ægir og ble grunnlagt av Aud Melås og Evan Lewis i 2007. Sjefsbrygger er Evan Lewis. Bryggeriet er tilknyttet Flåmsbrygga Hotel, Flåmstova Restaurant og Furukroa Café.…

Les mer


Viña Maipo Gran Devoción Cabernet Sauvignon Syrah 2007

Dette er en vin å legge merke til. Og til denne prisen er den et røverkjøp. Den har en florlett fruktig duft. På smak har den en myk inngang, men desto mer fremtrende fruktighet og spenstig utviklende på smak. En fin syrestruktur med fremtrende, men runde, tanniner. I bakgrunnen merkes smaken av…

Les mer


Helstekt entrecot m/fusilloni

700 g entrecot 500 g fucilloni 1/2 appelsin 1,5 l vann extra virgin olje parmesan salt & pepper Tørk godt av entrecoten og gni den inn med salt og pepper. Legg den i en ildfast form, hell saften av en 1/2 appelsin over og sett den i ovnen på 100° i ca. 1,5 timer, til steken har en…

Les mer


Late Harvest Sauvignon Blanc 2006

Jeg er spesielt kritisk når det kommer til å anbefale dessertviner. Utvalget er gjerne ikke så stort og flere av de som finnes utpreger seg ikke nevneverdig. Late Harvest, derimot, den første dessertvinen Concha y Toros har produsert, er et unntak. Den er deilig frisk på duft. På smak er den også…

Les mer


Elggryte med rotgrønnsaker

500 g elgkjøtt 1 løk 100 g ferske kantareller 2 ss smør 4 ss søt chilisaus salt, pepper, friske urter Stek gjerne soppen først. Forvarm stekepannen godt, tilsett noen dråper olje før du legger i soppen. Ikke rør i pannen! Soppen skal få ligge alene uten å bli rørt i et par minutter, rist så på…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: