Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2014

Endelig er Oleks Barbaresco fra Starderimarkene her! Etter å ha smakt fatprøver av den på gården i fjor var det klart at den hadde noe spesielt lovende over seg. I dag når jeg sitter med den i glasset er det pur glede fra ende til annen!

–  –  –

På den korte tiden siden Olek tok over gården fra faren i 2005, som den første i familien under egen etikett, har han allerede etablert seg som en svært lovende produsent i Barbaresco. Med den siste utvidelsen av starderimarkene har han i dag 3,6 hektar vinmarker og produserer omtrent 17 000 flasker årlig.

Gården, La Berchialla, har vært i familiens eie i omtrent 200 år, men de første vinrankene ble ikke plantet før for ca. 90 år siden (Dolcetto) av Oleks bestefar, Riccardo Bondonio. Nebbiolo ble plantet i 1969. Alle druene ble den gang solgt til kooperativet Produttori del Barbaresco, som ligger kun 5 minutters kjøretur nord for Oleks gård. Han jobber 100% økologisk og biodynamisk, etter særdeles tradisjonell filosofi. Vinene spontangjæres og får ingen klaring eller filtrering. Det brukes et minimum av svovel (35mg/l).

2104 er første årgangen av denne supre barbarescoen! Det er kun produsert 2000 flasker hvorav 390 er kommet til Norge, så langt er det 150 flasker igjen på Vinmonopolet.

Oleks nye produksjonslokaler begynner å bli ferdig,   foto © Jørn G. Broll

vinifikasjon
Druematerialet er 100% nebbiolo fra Starderi markene hvor vinrankene er 50 år gamle og jordsmonnet består av en høy andel sandsten i tillegg til kalkholdig leire. Druene høstes for hånd, presses i kurver og spontangjærer i 2 måneder med skallkontakt, før den modnes i 12 måneder på 1600l eikefat. Ufiltrert og lavt svovlet.

smaksnotater 
På duft er den ekstremt sensuell med en florlett eim av kirsebær, det formelig oser av sommer og sol og en frukt til å fullstendig fortape seg i. På smak er den klokkeklar, med balanserte, leskende, smaker av kirsebær og et ørlite vaniljepreg. Den er ennå litt lukket, med fremtredende syre og et bra tanninsk bitt, noe som lover bra for lagringspotensialet. Den vil utvilsomt utvikle seg svært bra videre så jeg gleder meg til å følge den i mange år fremover!

Jeg lot en halvfull flaske stå uten kork i kjøleskapet til dagen etterpå. Den hadde helt klart godt av luftingen men selv om den drikker godt nå, vil jeg vente i 3-5 år til med å åpne neste flaske. Drikk temperert til 16-17º C til grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas.

Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2014

Oleks viner på Vinmonopolet