Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago El Terrerazo 2014

Bobal er spanias 3. mest plantede drue som tradisjonelt har blitt brukt som blend i bulkviner. Men vinmakere som Mustiguillo har tatt denne druen og gjort noe eksepsjonelt bra med den og resultatet er denne flotte Finca Terrerazo vinen.

–  –  –

Toni Sarrion pleide å jobbe med veibygging før han i en alder av 30 år bestemte seg for å starte med noe helt nytt. Det var for 18 år siden og etter å ha reist rundt i Argentina samt hatt et langt opphold hos vinprodusenten Zuccardi. var det vinproduksjon som skulle bli hans bane. Nærmere bestemt å satse på høykvalitetsproduksjon av vin basert på Bobal-druen. Startskuddet gikk i 1999 med eksperimenteringer og mye prøving og feiling før den første godkjente Bobal-vinen kom på markedet i 2002.

I begynnelsen kjørte han rundt i en gammel Ford Fiesta på jakt etter sin første importør i Sveits og Tyskland, men i dag kan du finne vinene hans i hele 27 land og er blant annet kåret av Wine & Spirits til en av 100 topp vinprodusenter i verden.

Bodega Mustiguillo, foto © Mustiguillo

Gården ligger en times kjøretur rett vest for Valencia. Markene til gården ligger i gjennomsnitt på 850 meter over havet, noe som er optimalt for druer som Bobal. Det regner lite, store forskjeller mellom dag og natt-temperatur. Druene til denne kommer fra Terrerazo (15 hektar), en vinmark som ligger samlet rundt bodegaen. Alle markene er drives forøvrig økologisk. Toni har også startet et nytt prosjekt, Risky Grapes, med Bobal druer fra vinmarker like ved. Vinen produseres hos Bodega Mustiguillo, men druene kommer formelt sett fra D.O. Valencia. 

fakta
– 50% av produksjonen eksporteres til Sveits, USA, Tyskland, Norge med flere
– foruten Bobal, dyrker de også Tempranillo, Garnacha or Syrah
– spesielt gode årganger er 2005, 2006 og 2014

Innhøstning, foto © Mustiguillo

vinifikasjon
100% Bobal, 40-65 år gamle vinstokker. Jordsmonnet består av sandholdig leire og kalkstein. Ca. 60-100 cm under kalksteinen, er det en porøs skorpe av dolomittisk opprinnelse som gir en spesiell karakter til vinen. Håndplukkede druer som er fermentert i 35hl eikefat i 10 dager før malolaktisk fermentering i 225 l fat i 4 uker med battonnage og til slutt 21 måneders modning på franske eikefat.

smaksnotater
Vinen har en overraskende dyp mørk, lilla farge med dufter av mørk tjære, vanilje og tobakk. På smak har den en behagelig fyldig frukt av modne kirsebær, balsamico, noe fatpreg, en god og fin balanse, integrerte men kjennbare tanniner og en fin syrlighet som balanserer vinen flott ut og lar den leve lenge. Tørr og pent avrundet utgang. Den drikker best nå temperert til 16° C etter å ha luftet den i 2 timer på karaffel, eller du kan lagre den i opptil 15 år.

Vinen vil gå veldig godt til bibringe med rotfrukter og polenta eller ovnstekt svinenakke!

Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago El Terrerazo 2014

Bodega Mustiguillo