Massimo Clerico

Massimo Clerico . foto © Jørn Broll

På en vintur til Biella i Alto Piemonte for noen år møtte jeg vinmakeren Massimo Clerico, hvis viner er svært gode og som jeg gjerne skulle ha sett tilgjengelig på Vinmonopolet.

–  –  –

Massimo Clerico holder til i Lessona i vindistriktet Alto Piemonte omlag en og en halv times kjøretur nord for Barolo. Her har familien Clerico eid gården siden 1640 tallet. Gården er, i regi av Sandrino Clerico (Massimos far), en av de tre originale vingårdene som ble tildelt retten til Lessona-appellasjonen da den ble opprettet første gang i 1976. Det er kun totalt 23 hektar i Lessonaområdet hvor Massimo eier to hektar som gjør han til den tredje største grunneieren i appellasjonen! Massimo tok over gården etter sin far i 2002 og hans første årgang kom i 2003. De vestvendte markene ligger like rundt gården og produksjonen er på 4500 flasker per år, alle laget på egne druer.

2 flotte eksemplarer av Massimos viner. Spanna = Nebbiolo. foto © Jørn Broll

Innhøsting på Massimo Clerico er manuell og skjer vanligvis i løpet av andre halvdel av oktober. Kjellerne er fra 1740 og ble gjenoppbygd i 2004. Druene gjæres lenge og modnes på store og mellomstore fat. Vinene herfra må ved lov modnes i minst ett år i tre og deretter ytterligere et år på flaske før salg, men Massimo modner sine Lessona viner ofte i tre eller flere år før salg. Costa della Sesia og Spanna er begge modnet i minst ett år på fat før tapping.

Vinmarkene ligger vestvendt nedenfor hovedhuset. foto © Jørn Broll

Vinmarkene ligger på omtrent 350 moh og jordsmonnet består i hovedsak av gammel marin sand og porfyre steiner som gir vinene herfra en spesielt god smak av mineralitet, jern og salt. Vinmarkene er delt inn i fire separate områder. Vigna Leria er en mark som sitter i en bratt skråning rett foran familiens hjem og kjellere. Den er plantet med en blanding av Nebbiolo, Kroatina og Vespolina. Vigna Gaja har de eldste plantasjene (fra 1970) og er utelukkende viet til Nebbiolo. Vigneto del Putin ble plantet med Nebbiolo i 1984. De beste druene fra denne marken brukes til Lessona, mens resten blir Spanna Costa della Sesia. Vigneto del Gorena er den yngste marken. Den ble beplantet med Nebbiolo i 2008 og når vinstokkene når en riktig alder, vil bidra til å produsere ekstra Spanna på eiendommen.

Les mer om Alto Piemonte

Massimo Clerico