Louis Jadot Saint-Aubin 2013

Saint Aubin 2013-1
Mange viner av den forførende Chardonnay druen har gledet min gane i det siste, men denne fra Louis Jadot falt jeg pladask for. Også flere av vinene fra denne produsenten har blitt konsumert og blitt satt stor pris på, men når jeg fikk denne vinen i glasset var det ren nytelse fra begynnelse til slutt.

Maison Louis Jadot er en av Burgunds mest anerkjente og største produsenter. Gården ble grunnlagt i 1859 av Jadot familien som drev den frem til 1962 da André Gagey overtok. Hans sønn, Pierre-Henry Gagey har drevet firmaet siden 1991, som også eier gården i dag. Hovedsetet til Jadot ligger i byen Beaune, midt i smørøyet av vindistriktet Burgund.

Jadot har hele 218 hektar vinmarker i Burgund, fra Côte d’Or til Mâconnais og helt ned til Beaujolais. Det som gjør at de skiller seg fra de fleste andre store produsentene i regionen, er antallet vinmarker de enten eier selv eller kontrollerer ved kontrakt. 117 hektar i Côte d’Or, gjør de til en av de største, 83 hektar i Beaujolais (Château des Jaques) samt det siste tilskuddet i Pouilly-Fuissé på 18 hektar (Domaine Ferret). Nøkkelpersonen hos Jadot, vinmakeren Jacques Lardière, pensjonerte seg i slutten av desember 2012 og ga stafettpinnen videre til Frederic Barnier. Louis Jadot produserer i dag 8,5 million flasker fra 150 forskjellige appelasjoner.

St-Aubin, som denne vinen kommer fra ligger i den vestre delen av Côte de Beaune og er nabo med blant annet Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Santenay. Jadot eier ikke selv vinmarker i landsbyen Saint-Aubin, men kjøper druemosten for den hvite og druene for de røde vinene de lager. Vinmarkene i Saint-Aubin har 2 typer av jordsmonn, kalk og krittholdig jordsmonn i vinmarkene med sør-sørøst eksponering og stein/grusholdig leirjord i østvendte vinmarker med et noe kjøligere mikroklima.

fakta
-85% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA, Storbrittania, Canada, Japan, Tyskland, Sverige og Norge. Totalt 101 land importerer viner fra Jadot.
– eksepsjonelt gode årganger er 1959, 1999 og 2009
– vinrankene varierer fra 6 til 80 år

cuverie-winery-1
Cuverie Winery, foto © Maison Louis Jadot

vinifikasjon
Hvitvinen Saint-Aubin er laget på 100% Chardonnay. Etter forsiktig pressing av druene gjærer mosten på franske eikefat (30% ny eik) og lagres videree på samme fat i omtrent 15-18 måneder.

smaksnotater
Deilige fløyelsmyke smaker av honningmelon, fersken, med noen tropiske aner og lett smøraktig, kremet frukt. Dette er en frisk og fin vin med god dybde i smakene og god konsentrasjon. Utgangen er absolutt av den tørre sorten, men det er en fruktig og god vin, som lett kan lagres i 8 til 10 år.

Drikk denne gjerne temperert til 9-10° C, og da enten som aperitif eller til skrei med ertepurè, eller kyllingpai.

Louis Jadot Saint-Aubin 2013

Louis Jadot