Lo-Fi Chenin Blanc 2016

På november slippet kom det 3 nyheter fra produsenten Lo-Fi ut på Vinmonopolet. Alle er gode og lettdrikkelige viner med lav alkohol, men det var denne Chenin Blanc vinen som spesielt fanget oppmerksomheten min!

–  –  –

Lo-Fi Wines er en liten produsent som ble startet av kameratene Michael Roth og Craig Winchester med base i Los Alamos, California, omtrent 3 timers kjøretur nord vest for Los Angeles. Michael og Craig traff hverandre da de var 19 år gamle mens de  begge gikk på East Carolina University in Greenville, North Carolina, og har vært venner siden.

Michael er utdannet ønolog fra Fresno State Univesity og har blant annet jobbet for GrgichDemetria Estate og Martian Ranch i Los Alamos. Det var hos sistnevnte han trengte en heltidsassistent og kameraten Craig la bak seg livet som snøbrett og terrengsykkel-kjører og begynte å hjelpe til. For moro skyld begynte de etterhvert å lage en egen vin på Cabernet Franc av frukt de fikk av venner. En vin som ga mersmak, så i 2014 bestemte de seg for å startet egen produksjon. Folk elsket vinene, de fikk god presseomtale og sakte men sikkert har de vokst videre. Nå lager de omtrent 30 000 flasker vin årlig.

Michael eier 3,5 hektar egne marker, hvorav 1 hektar er beplantet med Gamay og 2,5 hektar med Cabernet Franc, men størsteparten av druene kjøper de fra andre produsenter. Chenin Blanc vinen kommer fra Jurassic Park Vineyard i Santa Ynez. Den har fått navnet Jurassic Park siden den ligger i et oljefelt. Vingårder og oljebrønner i skjønn forening! Chenin Blanc druene i Jurassic Park ble plantet på 1970-tallet da Chenin var populær i USA, men i dag er den en av de svært få gjenværende Chenin markene i Santa Barbara. De fleste vinrankene ble tatt bort eller podet over til andre druer da Chenin falt ut av mote.

 fakta
–  Chenin Blanck er kun laget i 4 årganger (2014-2017)
– 20% av vinene eksporteres i hovedsak til Japan, men også til Norge, Sverige, England og Canada.
– Cabernet Franc er hovedfokuset, men de lager også vin på Malbec, Chardonnay, Pinot Noir, Grenache, Riesling, Rose, Pet-Nat, med mer

Craig Winchester og Michael Roth, foto © Lo-Fi Wines

vinifikasjon
Druene, 100% Chenin blanc, kommer fra vinmarken Jurassic Park. Stokkene ble plantet i 1978 og jordsmonnet består i all hovedsak av sand og kalkstein. Druene håndplukkes tidlig om morgenen og presset straks. Mosten gjærer naturlig i nøytrale franske fat på 228 liter. Den får malolaktisk gjæring og modnes i 8-9 måneder før vinen håndtappes og kommer for salg etter nye 2 måneders hvile på flaske. Ingen kjemiske tilsetningsstoffer, ingen filtrering og ekstremt lavt bruk av sulfitter. (Lo-Fi=Low Fidelity)

smaksnotater
Dette er vinen jeg kan drikke igjen og igjen. Den er deilig frisk, fyldig og elegant med fine smaker av fersken, modne epler, lette smøraktige toner, rund og behagelig med en frisk og tørr avslutning som sitter godt i. Den har en så fin konsentrasjon i smakene og drikker godt nå men vil kunne utvikle seg fint i 4-5 år til. Gi gjerne vinen 2 timer på karaffel, temperer den til 12-14º C og drikk den alene eller til skrei med ertepurè.

Lo-Fi Chenin Blanc 2016

Lo-Fi Wines

Santa Barbra Wintners