Cosse Maisonneuve Les Beraudies 2014

Les Beraudies er en moden  og fin blandingsvin (Merlot og Malbeck) fra en av de fremste produsentene i Cahors i sør-Frankrike. En rimelig og matvennlig vin som vil passe meget godt til et saftig stykke kjøtt.

–  –  –

Domaine Cosse-Maisonneuve drives av Mathieu Cosse og Catherine Maisonneuve som begge er utdannede ønologer. Matthieu er utdannet ved Institute of Enology i Bordeaux, og Catherine har en BTS i vindyrking og ønologi i Blanquefort. De holder til i Fargues tett på byen Cahors som også gir navn til områdets viner. De startet opp i 1999 med 5 hektar vinmarker som i dag er utvidet til 17 hektar med en produksjon på omlag 65 000 flasker. Av de 17 hektarene befinner 12 av de seg i Cahors, hvor det dyrkes mye Malbec, litt Merlot og Tannat, resterende 5 hektar er i Coteaux du Quercy, hvor de dyrker Cabernet Franc og Gamay Noir.

Deres første årgang var vinen Les Laquet, dyrket i en jord av rød leire og kalkstein, dyrket ved hjelp av biodynamiske prinsipper, høstet for hånd og presset på gamlemåten ved å fottråkke druene. De ble lagret på fat i 12 til 22 måneder før de ble tappet på flaske uten filtrering. Ved siden av Malbec dyrker de druesorter som Cabernet Franc, Merlot og Gamay med jordsmonn av leire, kalkstein og kalkholdig grus.

De er sertifisert økologisk av Ecocert selv om de dyrker markene sine biodynamisk og planlegger å bli sertifisert av Demeter i nær fremtid. Alt de gjør i vingården er gjort for å oppnå balansert jordsmonnet til å gi de beste modningsforholdene for å lage aromatiske, komplekse og harmoniske viner.

Vinranker hos Cosse Maisonneuve. foto ©️ Maison Cosse Maisonneuve

vinifikasjon
Les Beraudies er en enkelvinmark hvor vinstokkene står i kalksteinsterrasser på Quercy-platåene (leire og kalkstein). Vinstokkene ble plantet mellom 1971 og 1975 med en tetthet på 4500 vinstokker per hektar. Innhøstingen skjer manuelt med 90% destemming av drueklasene. Merlot og Malbec druene vinifiseres hver for seg med gjæring i små betong tanker. Drueblenden er 35 % Merlot og 65 % Malbec hvor Merlot får 2 uker og Malbec får 3 ukers masserasjon, etterfulgt av at Merlot-juicen får modne i 36 måneder og Malbec i 24 måneder på gamle eikefat. Deretter blandes vinene og får ytterligere 6 måneder på ståltank før de tappes ufiltrert på flaske.

smaksnotat
Lett reduktiv og behagelige jordtoner på duft. Runde jordtoner på smak, saftige kirsebær, modne jordbær, støvet jordgulv, urter, tørre tanniner, godt syrespill god fruktig lengde. Merlot (65%) tilfører vinen mykhet og saftighet mens Malbec (35%) gir vinen tanninstruktur, alt er her pent satt sammen til en saftig og raspende vin som godt tåler høyrygg av storfe eller grillet lammelår med papaya. Vinen drikker godt nå, men kan også lagres 3-4 år til.

Cosse Maisonneuve Les Beraudies Merlot-Malbec 2014

Domaine Cosse Maisonneuve