Lange Three Hills Cuvée 2017

Denne godbiten fra Oregon i USA ble tilgjengelig på Vinmonopolet nå i mars og er absolutt verd å få med seg. Dette er rett og slett en gladmelding om en kvalitets-Chardonnay som til 251.- kr er en godkjent pris, kvaliteten tatt i betraktning.

–  –  –

Det at Don og Wendy Lange kom fra en bakgrunn innen musikken, låtskriving, litteratur og ballett i California til å satse på vinmaking i Oregon er et relativt stort sprang. Men siden oppstarten i 1987 har det vist seg å være et riktig valg for dem og et berikende tilskudd for oss vinelskere. De kjøpte 12 hektar marker nord i Willamette Valey i Dundee Hills, en 45 minutters kjøretur sør for Portland på vestkysten i USA, og fikk en god start med gode tilbakemeldinger på vinene de begynte å produsere. Det var først og fremt Don og Wendy sine visjoner som la grunnlaget for gårdens suksess, noe som ivaretas i dag av hans sønn, Jesse, som tok over den daglige driften fra 2004 etter ønologi-studier på New Zealand’s Lincoln University og Oregon State. Selv om Jesse har tatt over ansvaret på driften i dag jobber han og faren side om side og viderebringer de gode tradisjonene og de gode vinene.

Lange eier i dag selv i overkant av 18 hektar vinmarker men kjøper også inn druer fra andre, nøye utvalgte druedyrkere fra de beste vinmarkene i distriktet. De produserer omlag 230 000 flasker per år fordelt på 18 forskjellige viner laget på Pinot Noir, Pinot Gris og Chardonnay. Lange er svært opptatt av bærekraftig miljø og har høyeste sertifisering gjennom LIVE Input Viticulture and Enology, de har installert solpaneler som bidrar med halvparten av elektrisiteten de trenger, gjenbruker regnvann og bruker ECO SeriesTM glass som er 100% gjenbrukbar. 

Første årgang av Three Hills Chardonnay kom i 2009, en svært god årgang skulle det vises seg å være og siden har de fortsatt å lage spesielt fine Chardonnay. Nå er Dundee Hills også kjent for å være spesielt egnet for å dyrke Pinot Noir, så i tillegg til å lage denne fine Chardonnay er Lange også kjent for å lage et knippe svært gode Pinot viner. De er ikke tilgjengelige i Norge ennå, men det er lov å håpe at de blir det.

fakta
– deler av produksjonen eksporteres til Canada, SørKorea, Norge, Storbrittania og Japan

Smakerommet til Lange. foto ©️ Lange Estate Winery

vinifikasjon
Three Hills er laget på 100% Chardonnay som kommer fra tre ulike vinmarker, Lange Estate Dundee Hills, Durant Vineyards Dundee Hills og Freedom Hill Vineyard, alle fra Willamette Valley og Dijon klone #76, 95, 96. Vinmarkene ligger høyt oppe, ca 250 meter over havet og består i hovedsak av vulkansk jordsmonn. Druene ble plukket i slutten av september 2017 før de hver for seg ble fermentert og modnet på 3 forskjellige måter. En del på franske 228L og 500L eikefat, en i betong og en i rustfrie ståltanker. Modningen skjer over åtte måneder i sine respektive lagringsmetoder før de blendes, filtreres og tappes på flaske. Til slutt lagres de noen måneder til på flaske før de selges.

smaksnotater
Dette er en lett og likandes Chardonnay med god konsentrasjon, fin intensitet og god lengde. Svært behagelige smaker av sitrus, epler, et hint av mango, et nesten umerkelig viff av eik og lang leskende utgang. Mye vin for pengene her altså. Temperer den til 12º C og server den gjerne til skrei med baconsmør eller pasta med laks og asparges. Orker du å vente kan du om 18 år fremdeles nyte den og oppleve hvordan en velutviklet vin kan smake.

Lange Three Hills Cuvée 2017
Lange Estate Winery