Land of Saints Chardonnay 2019

Tatt i betraktning at Angela Osborne laget sin første årgang av denne vinen for bare 5 år siden (2016) er det spesielt imponerende hva hun har fått til på så kort tid. Allerede fra første årgang ble den lagt spesielt merke til, 2017 likeså, i 2018 ble den ikke laget og nå har vi altså denne 2019 årgangen som bare er strålende!!

–  –  –

Land of Saints er et felles vinprosjekt mellom Angela og Jason Osborne og Manuel Cuevas i Santa Barbara county, 2,5 timer nord/vest for Los Angeles, i USA. Angela og Jason lager fra før egne viner på A Tribute to Grace, mens Manuel lager vin på C2 Cellars. Under merkelappen, Land of Saints, lager de blant annet vin på Chardonnay, Pinot Noir og Nebbiolo. Nebbiolo er kanskje ikke så vanlig å dyrke i USA, men hvem klager når resultatet av hva de klarer å få ut av druene er så godt som her!

Oppstarten til Land of Saints ble til ved en liten tilfeldighet. En bekjent av Angela måtte slutte med vinproduksjon og hadde nebbiolodruer til overs og spurte om Angela ville ha dem, hun takket heldigvis ja for det ble i en suksess fra første årgang. Edna Valley Nebbiolo var den første vinen som kom i 2014 og året etter kom både deres Pino Noir og Chardonnay. De eier ikke marker selv men kjøper inn druene fra lokale bønder. Navnet, Land of Saints, kommer fra at Jasons hjemsted, Cornwall, kjent i England som «de helliges land», samt at det sammenfalt med at mange historiske byer i California begynner med San eller Santa. Etiketten er laget på en gammel treskulptur av en engelsk artist, Jason og typografen deres, Janine.

Jeg er fan av det Angela Osborne får til med vinene sine, også gjennom A Tribute to Grace hvor hun, sammen med ektemannen Jason, lager eksepsjonelt gode viner på Grenache druen. Hele 8 forskjellige endrueviner faktisk. Den årlige produksjonen er på 36 000 flasker, på innkjøpte druer fra totalt 11 vinmarker i California. Hun kjøper kun inn druer som er biodynamisk dyrket og tapper vinene ved fullmåne. Selv om kysten er ikke langt Angela kommer det minimalt med nedbør her, mindre enn 300 mm årlig! Men det gjør det også lettere å dyrke druene uten bruk av plantevernmidler.

Angela i lagringskjelleren. foto ©️ LOS

vinifikasjon
Druematerialet er en blend av Chardonnay fra Riverbench Vineyard (Santa Maria Valley), Rancho Sta. Rita (Sta. Rita Hills) og Thompson Vineyard (Alisos Canyon) hvor jordsmonnet er av kalkstein og leire. Druene blir fermentert separat på 15% nye franske fat, med malolaktisk gjæring, før den modnes i 10 måneder med bunnfall på fat og omstikkes en gang i uken i en måned for å fremheve tekstur, munnfølelse og forbedre mineraliteten. Vinen blendes og modnes videre i 3 måneder på ståltanker og filtreres før den kommer på flaske.

smaksnotater
2019 årgangen har en sødmefull lett duft av honningmelon og tørt gress. Den har en renere, litt mer fruktig stil en forrige to årganger samt en god intensitet gjennom hele smaksbildet. Alt er pent pakket inn og balanserer i et fruktig og leskende landskap som er nennsomt eiket med fine smaker av honningmelon, fersken og en spesielt god fruktig syrestruktur med tør og fin utgang. En meget god vin i en god årgang! Jeg foretrekker at serveringstemperaturen på Chardonnay ligger på rundt 10-12° C og synes den passer perfekt som ledsager til laks med smørsaus eller Pesce al Forno!

Land of Saints Chardonnay 2019

Land of Saints Wine Company