Kongsgaard Napa Valley Chardonnay 2014

Det er få andre norskættede vinmaker som har oppnådd så stor suksess med vinene sine enn John Kongsgaard. 2014 årgangen av Chardonnayen hans har for eksempel fått 95 poeng av Robert Parker, og toppvinen «The Judge» har fått hele 99 poeng! Ja, det koster, men det er også noe av det ypperste en kan finne, og vinene (Chardonnay 2014 og Cabernet Sauvignon 2014) kommer for salg i dag, fredag (1/9)! The Judge kommer noe senere.

–  –  –

John (62) er femte generasjon vinmaker og opprinnelig fra Ål i Hallingdal. Allerede på 1970 tallet begynte John å plante «The Judge»-vinmarken i hagen til bestefaren som var dommer i Napa. Derav også navnet på toppvinen hans, «The Judge» (Chardonnay). John begynte å studere vinmaking på University of California, Davis, i 1976, men det var under et pauseår fra skolen hvor han jobbet under Warren Winiarskiat på Stags Leap Wine Cellars, han for alvor la grunnlaget for sin egen vei i vinmakingen.

I dag driver John gården Kongsgaard sammen med sin kone Maggy og sønnen Alex. Gården ligger en halvannen times kjøretur nord for San Fransisco, i Napa Valley, California. De første Kongsgaard-vinene kom i 1996. Her produserer de vinene; The Judge, Chardonnay, VioRous, Syrah og Cabernet Sauvignon i en underjordisk kjeller – en hule som er gravet inn i det vulkanske fjellet på gården. De dyrker druer som Chardonnay, Viognier, Roussane, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc mens de kjøper inn druer som Abarino, Merlot og Syrah fra andre bønder.

De eier i dag 5 hektar egne marker men får ytterligere 5 hektar de neste årene. I tillegg har de langsiktige kontrakter på 7 hektar til. I gjennomsnitt produserer de 40 000 flasker i året.

fakta
– flere av etikettene har illustrasjoner fra Ål stavkirke
– kun 10% av produksjonen eksporteres hvor Japan er det største markedet
– vinrankene er i gjennomsnitt 20 år gamle

New Winery Vineyard. Foto © Kongsgaard Winery

vinifikasjon
Chardonnayen presses i hele klaser og gjærer i 70-80% nye franske fat med naturlig gjær. Etter 20 måneders lagring flaskes vinen ufiltrert.

smaksnotater
Det er en helt spesiell og uforglemmelig opplevelse å smake denne vinen. Den har en helt enorm konsentrasjon og kompleksitet som jeg ikke har smakt i noen annen Chardonnay. Selv Ridge sin Monte Bello kommer litt til kort her, og den er også noe dyrere en Kongsgaards.

Smaksløkene får virkelig kjørt seg, på en god måte, med smaker herfra og inn i evigheten! Sjelden vare med intense smaker av lime, modne sitroner, flint, røk, og fiken. Dype fyldige smaker men med bra med syrlighet som balanserer vinen pent ut. Skal vinen drikkes nå anbefaler jeg å lufte den i minst 2 timer på karaffel, eventuelt la den la den gjerne stå i kjøleskap/vinskap med korken i til neste dag etter først å ha åpnet den og smakt et glass eller to. Uansett bør den drikkes temperert til 14-15° C, og kan fint lagres i 5-8 år til, mens The Judge kan lagres 10-15 år,  Syrah 10-15 og Cabernet 15-20år.

En fyldig men frisk vin som denne kan godt drikkes alene, men kommer best til sin rett med mat, som sjømatrisotto eller kveitefilet i kremet spinat (ha mindre/ingen sitron i sausen).

Kongsgaard Napa Valley Chardonnay 2014

Kongsgaard Winery