Kanonkop Pinotage 2013

Kanonkop Pinotage 2013

Jeg er frelst, blitt Pinotage fan over natten. Jeg må kanskje endre navnet på katten vår til Pinotage, etter å ha smakt denne smekre vinen. Hm, hva sier du Gunnar?

Du finner Kanonkop Estate i skråningene ved Simonsberg fjellet i regionen Stellenbosch, en halvtimes kjøretur øst for Cape Town i Sør-Afrika. Gården er en av de største og mest rennomerte i området og produserer 1,2 millioner flasker i året på 100 hektar med vinmarker. Kanonkop er en familiedrevet gård som opprinnelig ble kjøpt av JW Sauer i 1973.  I dag er det sønnene, Paul & Johann Krige, 4. generasjons vinmakere som driver gården.

Kanonkop lager kun røde viner, hvor Pinotage utgjør 50%, Cabernet Sauvignon 35%, Merlot 7,5% og Cabernet franc resten. Pinotage er egentlig en krysning av Pinot Noir og Cinsault, og ble første gang avlet frem i 1925 ved Universitetet i Stellenbosch. Druen ble første gang plantet på Kanonkop i 1941, men fikk ikke sin historiske suksess i Sør-Afrika før i 1959. Du kan prise deg lykkelig hvis du får tak i den første årgangen (1973) av denne vinen på Kanonkop, som er kjent for å være historisk bra.

fakta
– 50% av vinene exporteres til Europa og USA.
– gjennomsnittsalderen for vinrankene til Pinotage er ca 40 år.
– 75 000 flasker er laget av Pinotagen.

Kanonkop Wine Estate
I det 17. århundre avfyrte man en kanon for å varsle bøndene i innlandet om ankomst av handelsskip til Cape Town. Derav navnet på gården.       foto © Kanonkop Wine Estate

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Pinotage. Den fermenteres i 3 dager i åpne sement-tanker med en temperatur på 28° C, punch down gjøres annenhver time. I gamle dager ble vinen modnet i steintrau, men i dag modnes den i 16 måneder på 75% nye 225 liters og 25% 2. gangs brukte, franske barriques.

smaksnotater
Denne Pinotagen har en tett mørkerød farge. På smak er den saftig og fyldig, med syrlige blåbær, kirsebær, sjokolade, krydderurter og modne plommer. Tanninene er godt integrerte i de gode, balanserte smakene som har en tanke varm finish (14,5%). Fyldig og fin munnfølelse, fin syrlig utgang.

Vinen er bra ung i dag og selv om jeg synes den drikker bra nå, etter 2 timers lufting på karaffel, vil den først vise seg fra sin beste side etter 10 år på flaske. Legger du den i vinkjelleren kan den fint lagres i opptil 20 år! Jeg tempererte den til 13° C, synes den kommer til sin rett da. Den er rett og slett nydelig. Lykke!

Pinotagen er fin å drikke alene uten mat til, foran peisen i vintermørket eller til bibringe med polenta og ribberester.

Kanonkop Pinotage 2013

Kanonkop Wine Estate