Kålete egg

Har du lurt på hva umami, den 5. smakssansen, smaker som? Her får du den servert! Helgens lille eksperiment ble til en morsom, deilig og fargerik rett. Med Pinot Gris fra New Zealand til ble det full klaff! Oppskriften er hentet fra Food & Wine.

–  –  –

til 4 personer

4 store egg
500 g chevre
1 pakke ruccola
1 pakke grønnkål
1830 hvit balsamico
maldonsalt
3 dl olje
isbiter

grønnkålpulver
Forvarm ovnen til 160° C. Ta halvparten av grønnkålen, skjær bort stilken i midten av bladet og legg det på en stekeplate og bak i ovnen i omtrent 20 minutter til det er tørket. Ta ut brettet og la det kjøle seg ned. Når det har kjølnet legger du det i i en kjøkkenmaskin og kjører det til fint pulver. Legg det i en middels bolle.

ruccolaolje
Gjør klar en passe stor bolle med kaldt vann og isbiter. Kok opp en gryte med vann og en klype salt og blancher ruccolaen til den mykner (2 til 3 minutter). Avkjøl kålen straks i isbadet. Når den er kald tar du den ut og fjerner alt vannet fra bladene. Legg i en blender sammen med druekjerneoljen og kjør til du får en glatt jevning. Ta ut blandingen og press igjennom en finmasket sil over i en liten bolle.

chevre
Legg chevren i kjøkkenmaskinen og kjør til en glatt jevning. Bland inn grønnkål-oljen og kjør litt til. Ha blandingen i en bolle og strø litt maldonsalt over.

kokte egg
Gjør klar en ny skål med isbiter. Kok opp vann i en medium stor panne og legg eggene oppi med en skje. Kok i 5 minutter og 30 sekunder. Ta eggene raskt ut (med en skje) og legg de i isbadet for å avkjøle seg helt. Ta skallet forsiktig av eggene. Hold vannet i pannen varmt.

grønnkål
Forvarm en grillpanne. Riv av de ruflete kantene på grønnkålen, bland sammen med 1 ss druekjerneolje og krydre med litt maldonsalt. Grill det hele over høy varme, snu hele tiden på kålen til den blir lett forkullet (3 til 5 minutter). Legg på en tallerken og spray litt hvit balsamico over.

servering
Legg chevren i midten av tallerken og dander med den grillete kålen rundt. Legg forsiktig eggene tilbake i pannen med varmt vann og varmt i 1 minutt. Legg eggene på et håndkle for å avkjøle seg litt. Rull egget i grønnkål-pulveret og legg det på chevren. Del egget i to med en skarp kniv, ha over en liten klype maldonsalt og server med det samme.

Rock Ferry Trig Hill Pinot Gris 2015 Denne unge Pinot Grien er sjokkerende god! At den i tillegg kommer fra New Zealand er uventet men morsomt. Et lite funn av en vin som gikk spesielt godt sammen med egget, osten og den lett syrlige og kålen. Grønnkålpulveret ga en ekstra liten piff av røkte smaker, alle disse smakene ble faktisk godt omsluttet av fylden i vinen som samtidig løftet retten med sin lett pirrende syrlighet. Jeg kjenner fremdeles på gleden ved smakene fra både retten og vinen!